Uskoro kraj toplinskog vala, temperatura pada za više od 10 stupnjeva, ali stižu nam novi problemi

Uskoro kraj toplinskog vala, temperatura pada za više od 10 stupnjeva, ali stižu nam novi problemi

Kada je riječ o upozorenjima na toplinski val, čini se da bi se velike vrućine uskoro ipak mogle smanjiti

Nakon gotovo dva tjedna toplinskog vala, čini se da olakšanje ipak dolazi za dio zemlje. U Dalmaciji je ovih dana bilo najgore – tamo se ni noćne temperature nisu spuštale ispod 30 stupnjeva Celzijevih.

Pretežno sunčano i vruće, uglavnom na obali i vrlo vruće. U unutrašnjosti prijepodne mjestimice umjerena naoblaka, a uz umjeren razvoj oblaka mogući pljuskovi i grmljavina, uglavnom u gorju. Vjetar slab, ponegdje i umjeren sjeveroistočni i sjeverni. Na Jadranu umjerena bura, podno Velebita i jaka s olujnim udarima, a poslijepodne uglavnom sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najviša dnevna temperatura od 30 do 35, na Jadranu i u unutrašnjosti Dalmacije između 34 i 38 °C.

Sutra će biti pretežno sunčano i vruće. Uz umjeren i jak razvoj oblaka poslijepodne te krajem dana u unutrašnjosti su mogući lokalni pljuskovi s grmljavinom, osobito u središnjoj i Gorskoj Hrvatskoj. Vjetar slab do umjeren sjeveroistočni. Na Jadranu će puhati umjerena bura, pod Velebitom i jaka, poslijepodne će oslabjeti i okrenuti na sjeverozapadnjak i jugozapadnjak. Najniža jutarnja temperatura zraka većinom od 17 do 22, na Jadranu od 24 do 29 °C. Najviša dnevna između 31 i 36 °C, u Dalmaciji mjestimice malo viša. Sutra vrlo mala vjerojatnost za pljusak postoji u Banovini, ali i u gorskoj Hrvatskoj prilikom jačeg dnevnog razvoja oblaka nad planinskim vrhuncima.

Kada je riječ o upozorenjima na toplinski val, čini se da bi se velike vrućine uskoro ipak mogle smanjiti. Naime, crveno upozorenje zbog toplinskog vala za danas i sutra je izdano za tri regije: Rijeku, Split i Dubrovnik. Za ostatak Hrvatske je za četvrtak i petak izdano narančasto upozorenje, a olakšanje stiže za vikend. U subotu je za područje Osijeka, Zagreba i Karlovca na snazi tek umjerena opasnost od toplinskog vala (žuto upozorenje), dok je za područje Gospića i Knina za subotu na snazi narančasto upozorenje. Vrlo velika opasnost i u subotu će biti na području Rijeke, Splita i Dubrovnika. U nedjelju će situacija biti još bolja: za područje Osijeka, Zagreba, Karlovca i Gospića nema više opasnosti, dok je za Knin na snazi žuto upozorenje. Za tri regije, Rijeku, Split i Dubrovnik će i u nedjelju na snazi biti narančasto upozorenje.

image

Da u subotu slijedi prekid toplinskog vala zbog čestih te lokalno izraženih pljuskova s grmljavinom, koji su opet mogući potkraj nedjelje, javljaju i meteorolozi HRT-a.

Na Jadranu do kraja tjedna obilje sunca, vrućina i noćna toplina, ali i naznaka slabljenja topliskog vala zbog sve veće vjerojatnosti za pljuskove s grmljavinom. Najizgledniji su u subotu, na sjeveru su mogući i u nedjelju, kada će nakon bure i maestrala zapuhati jugozapadni vjetar.

Sedmodnevna prognoza DHMZ-a prikazuje da će već u subotu temperature znatno pasti, pa će u Zagrebu u 11 sati biti tek 21 stupanj. Nešto toplije će opet biti u nedjelju, no u ponedjeljak uz kišu i grmljavinu možemo očekivati maksimalno 24 stupnja.