Tuku se u oklopima, s mačevima i sjekirama. Je li ovo najbizarniji sport?

Tuku se u oklopima, s mačevima i sjekirama. Je li ovo najbizarniji sport?

DO SADA smo vidjeli svakakve lude sportove, ali “Srednjovjekovni MMA” definitivno pripada u sami vrh ludosti. Početak ovog sporta na profesionalnoj razini se dogodio prije deset godina kada je ruska MMA organizacija M-1 Global počela koristiti ove borbe kao popunu između profesionalnih MMA borbi. Publici se toliko svidjelo da su odlučili organizirati zasebne događaje samo s ovim borbama.

Zaista je bizarno vidjeti borce odjevene poput vitezova u MMA kavezu koji se bore koristeći mačeve i ostala oružja, a zaštićeni su oklopom. Pravila još uvijek nisu najpreciznije definirana, a predsjednik M-1 Global Vadim Finkelchtein je prije nekoliko godina dao sljedeće pojašnjenje: “Pravila su slična kao u MMA. Možete udarati rukama, nogama i oružjima te hrvati se. Borci imaju mačeve i štitove, nose posebnu odjeću, a sve to izgleda stvarno impresivno i uzbudljivo.”

Predsjednik M-1 očekuje da će sport imati veliku popularnost u Europi

M-1 stavlja posebnu podlogu na platno kako bi zaštitio strunjače od oštećenja tijekom ovih borbi. Mačevi koje vitezovi nose moraju biti tupi, naravno. Udarci glavom nisu dopušteni, kao ni poluge. Udarci u stražnji dio vrata, kralježnicu, stopala i gležnjeve također su zabranjeni. Ako je vitez oboren, protivnik ga može dokrajčiti koristeći samo tri udarca.

Ovaj sport se proširio i na događaje koji se ne odvijaju u kavezu, a postoje čak i timske borbe. Finkelchtein očekuje da će se borbe proširiti diljem Europe, zbog povijesti vitezova na kontinentu, posebno u mjestima poput Njemačke, Španjolske i Engleske.

“Bilo je puno viteških redova i ima veliku kulturnu baštinu”, rekao je. “Sada vidimo puno škola u kojima ljudi mogu iskusiti te tradicije, način na koji su živjeli vitezovi. Mogu učiti kako se boriti mačevima i naučiti puno o srednjem vijeku. I zbog toga mislim da će srednjovjekovna ideja M-1 imati dobru budućnost u Europi.”, piše Index.hr