Super trikovi kako da tvrde i nezrele breskve brzo dozru

Super trikovi kako da tvrde i nezrele breskve brzo dozru

Koliko ti se puta dogodilo da zagrizeš u breskvu i potpuno se razočaraš omiljenim ljetnim voćem? Rješenje postoji i vrlo je jednostavno!

Bez njih je teško zamisliti ljeto, osvježavajuće su, sočne, bogate vitaminima, antioksidansima i flavonoidima. Najslađe su i najsočnije u sezoni od svibnja do rujna, iako ih možeš kupiti tijekom cijele godine.

No što učiniti kada su breskve nezrele, tvrde i bezukusne? Ne brini, postoji nekoliko trikova kako ubrzati zrenje kod kuće.

Kada provjeravaš je li breskva zrela, postoji nekoliko ključnih pokazatelja… Provjeri boju – ako je rumena s nijansama žute, spremna je za jelo. Također, nježno pritisni palcem meso breskve. Popusti li lagano pod pritiskom, to je znak da je zrela. Na kraju, zrele breskve imaju prepoznatljiv miris. Ako miriše slatko i ugodno, breskva je spremna za jelo.

Kako potaknuti zrenje breskve

Ako želiš potaknuti zrenje, važno je razumjeti znanost koja stoji iza tog procesa. Breskve prirodno dozrijevaju proizvodnjom spoja zvanog etilen, koji pokreće proces omekšavanja voća. Kako plod sazrijeva, količina etilena se povećava, signalizirajući stanicama da razgrade pektin, komponentu stanične stijenke koja drži voće zajedno. Taj proces daje zrelim breskvama sočnu, mekanu teksturu.

Možda se pitaš zašto breskve u trgovinama nisu zrele. To je zato što se beru prije nego što potpuno sazru, jer je njihovo meso tako nježno da bi ih bilo teško transportirati do mjesta prodaje bez oštećenja kože. Ali, nema drame, dozret će s pomoću ovih nekoliko trikova: Odaberi dobre breskve: Za najbolje rezultate, odaberi breskve s najmanje vidljive zelene boje. Pobrini se da nisu oštećene ili probušene. Stavi ih u smeđu papirnatu vrećicu: Položi breskve na dio gdje je bila peteljka. Ako imaš pri ruci jabuku ili bananu, stavi je u vrećicu s breskvom kako bi ubrzao proces. To funkcionira jer će papirnata vrećica zadržati etilen, plin koji prirodno ispuštaju plodovi, što će potaknuti proces dozrijevanja. Savjet više: Prilikom slaganja voća, ostavi dovoljno prostora između svakog ploda. Čuvaj vrećicu na sobnoj temperaturi: Za najbolje rezultate, drži vrećicu dalje od izravne sunčeve svjetlosti. Provjeravaj breskve svaki dan: Ovisno o tome koliko su blizu sazrijevanja, ovaj proces može trajati od 24 sata do nekoliko dana., piše 24sata.