Dijetetičarka otkrila što jesti sat do tri sata prije treninga

Dijetetičarka otkrila što jesti sat do tri sata prije treninga

HRANA je gorivo, a ono što i kada jedemo može značajno utjecati na kvalitetu treninga.

“Hranjive tvari su alat za obnovu mišića, a vitalne su i za održavanje mnogih sustava”, kaže dijetetičar Rikki Keen.

Ugljikohidrati su primarni izvor goriva za tijelo za vježbanje. Zato stručnjaci inzistiraju da je uvijek mudro konzumirati malo ugljikohidrata prije treninga, bez obzira na vrstu vježbi koje ćemo raditi. Čak i ako idemo u kratku šetnju, međuobrok prije treninga osigurat će nam potrebnu snagu.

Dijetetičarka Natalie Rizzo za Today je podijelila prijedloge za obroke koje trebamo jesti prije treninga.

Dva do tri sata prije treninga

Ako vas od treninga dijeli par sati, Rizzo preporučuje obrok koji sadrži ugljikohidrate, proteine i masti. Dijetetičarka savjetuje jela poput piletine, odrezaka i škampa, u kombinaciji sa žitaricama i zelenim povrćem.

Sat do dva prije treninga

U ovom periodu dobro je odabrati bogat međuobrok koji sadrži ugljikohidrate i proteine. Primjeri takvih jela su chia puding, mrkva s humusom ili sendvič s maslacem od kikirikija.

Manje od sat vremena prije treninga

U ovom trenutku, Rizzo savjetuje bananu, šaku grožđica, krišku tosta ili šaku suhih žitarica bez šećera. Također, voli pojesti žlicu meda i malo soli.

“Med je brzo probavljivi ugljikohidrat, mješavina voćnog šećera i jednostavnog šećera koji se može apsorbirati i koji daje gorivo za napajanje tijela prije i tijekom treninga. Sol je bogata elektrolitom natrijem koji regulira ravnotežu tekućine i povlači vodu u vaše mišiće kako bi se poboljšala atletska izvedba. U kombinaciji s ugljikohidratima, natrij može pomoći u održavanju šećera u krvi, poboljšati apsorpciju tekućine i pomoći vam da bolje trenirate”, pojasnila je.

Nakon treninga

Konzumacija ugljikohidrata i proteina što je prije moguće nakon vježbanja ubrzava proces oporavka. Idealno je pojesti nešto unutar dva sata nakon treninga, prema Klinici Mayo. Ako nemate vremena za konkretan obrok, smoothie je izvrstan način da unesete potrebne hranjive tvari na jednostavan način., piše Index.hr