Provedena akcija “Sigurna plovidba”; naplaćeno 21.500 eura kazni

Provedena akcija “Sigurna plovidba”; naplaćeno 21.500 eura kazni

Od jutra je diljem obale trajala akcija “Sigurna plovidba”. Ljubitelje brzina lučki su kapetani upozoravali, ali i kažnjavali. 

Broj nesreća na moru pao je posljednjih godina. Primjerice, samo u Pašmanskom kanalu prije pet godina bilo ih je čak osamdeset, sada godišnje desetak, čemu je, osim strogih kontrola, pridonijelo i označavanje opasnih mjesta.

Kako je protekla današnja akcija provjerila je HTV-ova reporterka Mariola Milardović Perić.

Njezin gost za Dnevnik HTV-a bio je Željko Kuštera, lučki kapetan iz Splita koji je kazao kako je akcija trajala od 9 do 18 sati.

– Uočili smo 27 prekršaja, od toga je naplaćeno 21.500 eura kazni, kazao je.

Kazao je kako je, od tih 27 prekršaja, 11 bilo glisiranje.

– Nama je to jako zabrinjavajuće, dodao je te uputio apel svim sudionicima u pomorskom prometu da se pridržavaju propisa i pravila kako ne bi ugrožavali sebe i druge ljude.

– Sezona ide prema vrhuncu, trajat će dva mjeseca, mi smo mi spremni, koliko možemo biti, na takve pojave, zaključio je.

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture izvijestilo je kako su aktivnosti akcije bile usmjerene na nadzor brzine plovidbe u nedozvoljenom morskom području, nadzor iznajmljivanja plovila, nadzor nesavjesnih plivača i ronioca, kao i ostalih sudionika u pomorskom prometu, uključujući inspekcijske nadzore putničkih brodova u nacionalnoj plovidbi, namijenjenih za jednodnevne izlete i višednevna krstarenja.

Posebna pozornost dana je na valjanost brodskih svjedodžbi i dokumenata, broj članova posade i svjedodžbe o osposobljenosti članova posade, alkoholiziranost članova posade, prekrcanost putnika na putničkim brodovima za jednodnevne izlete te obvezne prijave kroz sustav CIMIS.

Akciju provela 122 djelatnika lučkih kapetanija

Akciju su provela 122 djelatnika lučkih kapetanija, korištenjem ukupno 24 plovila, pri čemu je sa plovilima prijeđeno ukupno 1152 nautičke milje.

Za naglasiti je kako su tijekom akcije pojedina plovila sudjelovala i u hitnom medicinskom prijevozu, odnosno plovilo dano na korištenje Ispostavi lučke kapetanije Rab obavilo je jedan medicinski prijevoz, dok su plovilom danim na raspolaganje Lučkoj kapetaniji Šibenik izvršena četiri medicinska prijevoza pacijenata. 

Tijekom akcije tragalo se za kupačem

Također, tijekom akcije pojačanog nadzora tragalo se za kupačem, čiji nestanak je prijavljen jutros u 10.34 sati, kada je iz MRCC Rijeka pokrenuta koordinirana akcija traganja u suradnji s Lučkom kapetanijom Dubrovnik te Pomorskom i aerodromskom policijom Dubrovnik. 

Koordinirano traganje okončano je danas u 12.14 sati, kada su službenici dubrovačke Kapetanije pronašli nažalost beživotno tijelo osobe za kojom se tragalo. 

Nakon predaje tijela policijskim službenicima, LK Dubrovnik nastavila je sudjelovanje u akciji pojačanog nadzora sigurnosti plovidbe.

Tijekom akcije ukupno je obavljeno 427 inspekcijskih pregleda pri čemu je utvrđena 141 povreda propisa, a temeljem tih povreda izrečeno je novčanih kazni, u iznosu od 97.886,57 eura te je naplaćeno kazni na mjestu počinjenja prekršaja u iznosu od 30.595,53 eura – izvijestili su.

Cilj ovih akcija edukacija i upozoravanje na poštovanje pravila


Josip Bilaver,
 državni tajnik Ministarstva mora, prometa i infrastrukture kazao je u programu HRT-a kako su najviše kazne koje su djelatnici Lučke kapetanije propisali, za prekršaje prekomjerne brzine u blizini naseljenih područja, obale i plaža.


– To je bilo od dvjesto pa na više eura. Drugi prekršaj je prekrcaj na turističke brodove te nedostatak dozvola za plovidbu na moru, kazao je.

Treba napomenuti da se 150 metara od obale ne smije glisirati. Tu je dozvoljena brzina od 8 čvorova, ali ljudi se često toga ne drže.

Akcija kao apel ljudima


– Ova akcija služi i kao apel ljudima koji nesavjesno voze ugrožavaju plivače, kupače, ronioce i ribare, naglašava Bilaver.

Dodaje kako je cilj ovih akcija edukacija i upozoravanje da se moraju poštovati pravila.

Bilaver naglašava kako ove godine do 01.07. imamo 34 tisuće uplovljavanja stranih brodica, na što treba pribrojiti i naše brodice, a kako kaže, ukupno je to godišnje 54 tisuće stranih brodova, što je velika brojka.

– Neiskustvo voditelja brodica je najveći razlog nesreća na moru, kazao je ministar.

– Ovdje nije osnovni cilj kažnjavati, nego uvoditi i održavati red na morskom arhipelagu, kazao je Darko Glažar, lučki kapetan Rijeka.

– Tijekom ljetnih mjeseci imamo oko 120 tisuća registriranih naših brodica. A prošle godine smo imali 55 tisuća stranih plovila, kazao je kapetan Siniša Orlić, ravnatelj Uprave sigurnosti plovidbe.

Svi oni koji imaju novca i vole brzinu, neka ipak uspore na plavoj autocesti i pozorno slušaju vremensku prognozu, ma koliko u tom trenutku nebo bilo plavo – poručuju domaći kapetani.