Kardiolozi: Ove vrste mesa mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama

Kardiolozi: Ove vrste mesa mogu dovesti do nakupljanja plaka u arterijama

KADA je riječ o zaštiti zdravlja vašeg srca, prehrana igra ključnu ulogu. Dok neke namirnice mogu podržati snažan kardiovaskularni sustav, druge mogu značajno povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti. Neki od najgorih krivaca uključuju meso, tvrde kardiolozi, dr. Michael Ross MacDonald i dr. Leonard Ganz. Upozorili su na tri vrste mesa koje mogu biti posebno štetne za zdravlje srca.

1. Slanina

Koliko god slanina bila ukusna, dr. MacDonald smatra je jednom od najgorih vrsta mesa za zdravlje srca jer je prepuna zasićenih masti i natrija. Dr. Ganz podržava stav da crveno meso poput ovog treba izbjegavati što je više moguće ako želimo smanjiti rizik od srčanih bolesti.

“Crveno meso ima puno zasićenih masti što može nepovoljno utjecati na lipidni profil. Nedavna istraživanja pokazuju da, kada bakterije u crijevima razgrađuju meso, jedan od proizvedenih metabolita je TMAO, što može povećati rizik od srčanih i bubrežnih bolesti, kao i dijabetesa tipa 2. Konkretno, prerađeno meso poput slanine i kobasica ima nitrate koji mogu povećati upalu i natrij, u konačnici podižući krvni tlak koji može biti povezan s upalom”, rekao je d. Ganz za SheFinds.

2. Naresci

Osim crvenog mesa, još jedan glavni uzročnik bolesti srca na koji treba biti oprezan su razni naresci. To je jedna od najnezdravijih mesnih prerađevina, prepuna aditiva koji bi mogli utjecati na cjelokupno zdravlje, a osobito na srce.

Kardiolozi ističu: “Prerađeno delikatesno meso je na vrhu popisa hrane koja može povećati rizik od kardiovaskularnih događaja, uključujući srčani i moždani udar.” Nemasno meso, poput puretine i piletine, odlična je alternativa.

3. Hrenovke

Hrenovke su nedvojbeno ukusna i popularna namirnica, posebno kada dođe ljeto i roštiljanje postane česta pojava. Međutim, loš su izbor za naše srce, a pretjerana konzumacija može povećati rizik od srčanih bolesti.

Dr. MacDonald navodi hrenovke kao jedno od najlošije obrađenih mesa za kardiovaskularno zdravlje te napominje: “Hrenovke imaju visok udio zasićenih masti i natrija, što sve može doprinijeti razvoju srčanih bolesti. Zasićene masti povećavaju rizik od nakupljanja plaka u arterijama, sužavajući ih i ograničavajući protok krvi.”

Natrij je povezan s brojnim zdravstvenim problemima, osobito u smislu zdravlja srca. “Natrij dovodi do zadržavanja tekućine, što može opteretiti srce i povisiti krvni tlak, dodatno povećavajući rizik od kardiovaskularnih komplikacija”, zaključio je dr. MacDonald., piše Index.hr