Reforma strukovnog obrazovanja donosi više sati hrvatskog, ukida se biologija

Reforma strukovnog obrazovanja donosi više sati hrvatskog, ukida se biologija

NA JESEN 2025. godine u škole bi trebala doći najavljena reforma strukovnog obrazovanja. Povijest će se učiti samo u jednom razredu.

“Reforma predviđa ukidanje nastave povijesti u nekim zanimanjima za 50, a u nekim za 66 posto. Učit će se samo od 18. stoljeća do danas, i to nacionalna povijest”, rekla je za RTL Danas Miroslav Šašić iz inicijative Nastavnici povijesti.

Biologija se ukida i postaje dio strukovnih modela.

“Dentalni tehničari će imati onaj dio biologije koji im je potreban za posao, primalje u svom strukovnom dijelu ono što im je potrebno, isto tako medicinske sestre”, objasnila je Sunčica Remenar, voditeljica Stručnog vijeća nastavnika biologije u strukovnim školama Grada Zagreba.

Broj sati hrvatskoga, matematike i stranog jezika povećat će se. Nastavnici predlažu da se ti dodatni sati ponude na izbor učenicima koji žele polagati državnu maturu i upisati fakultet.

“Rezultati državne mature pokazuju da učenici strukovnih škola prilično loše stoje, pogotovo kada je riječ o hrvatskom jeziku. Zato smatramo da smo bili u pravu kada smo predložili da učenicima strukovnih škola treba više sati hrvatskog”, dodao je Mile Živčić, ravnatelj Agencije za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih.

Među nastavnicima postoji strah da će postati višak, no iz Ministarstva obrazovanja poručuju da nitko neće ostati bez posla., prenosi Index.hr