Nevidljive indukcijske ploče su novi trend u kuhinjama, evo o čemu se radi

Nevidljive indukcijske ploče su novi trend u kuhinjama, evo o čemu se radi

Pri kreiranju rubrike Index Shopping nastojimo izdvajati odlične proizvode koji se i nama sviđaju te odlične akcije i popuste. Ne objavljujemo proizvode koje i sami ne bismo kupili ili smatramo da njihova promocija nije u skladu s profesionalnim standardima. Neki proizvodi u rubrici Index Shopping mogu biti sponzorirani.

U POSLJEDNJE vrijeme sve su popularnije nevidljive indukcijske ploče za kuhanje koje su integrirane u kuhinjske radne površine. Društvene mreže preplavljene su videima ljudi koji hvale ovakva rješenja, ističući da su elegantna, moderna i da se lako održavaju.

“Genijalno”, “Jako kul”, “Lako za čišćenje”, “Želim to”, “Kada kupim kuću, znam što ću si još kupiti”, “Ovo je sjajno” – često se može pročitati ispod videa s ovim pločama za kuhanje. No, kako točno funkcioniraju?

Imaju prednosti, ali nisu jeftine

Ove diskretne verzije indukcijskih ploča za kuhanje integrirane su u posebno dizajnirane radne površine. Pojedine trgovine ističu da se ovakve ploče ne mogu smjestiti ispod bilo koje površine, odnosno ispod bilo kojeg materijala. Njihova kompatibilnost ovisi o proizvođaču, pa tako, primjerice, Invisacook, koji je dostupan kod nas, funkcionira isključivo ispod porculana.

Nevidljive ploče za kuhanje stvaraju magnetsko polje između posuđa i skrivenih grijača, grijući samo prostor gdje lonci stoje, a ne cijelu radnu površinu. Ove indukcijske ploče ne stvaraju izravnu toplinu, pa radna površina ostaje sigurna za korištenje kao tradicionalni radni prostor., piše index.hr

Jedna od glavnih prednosti nevidljivih indukcijskih ploča za kuhanje, posebno u manjim kuhinjama, dodatni je prostor na radnoj površini kada ploča nije u upotrebi. Eliminiranjem ploča ugrađenih u radnu površinu dobiva se više prostora za pripremu i posluživanje hrane. 
Osim toga, zbog ravne površine, čišćenje ploče postaje jednostavnije i brže. Tradicionalne ploče za kuhanje, bilo na plin, struju ili klasične indukcijske, imaju dijelove koji mogu zadržavati masnoću i ostatke hrane. Nevidljive indukcijske ploče imaju ravnu, neprekidnu površinu koja omogućuje jednostavno brisanje prolivenih tekućina i ostataka hrane, čime se značajno olakšava održavanje kuhinje urednom i čistom.
Negativna strana je cijena. Nevidljive ploče za kuhanje, što nije iznenađujuće, nisu jeftine – obično počinju od 3000 eura naviše, uz dodatne troškove za radnu ploču. Također zahtijevaju određene lonce i tave koje rade s indukcijskim pločama, pa ako ih nemate, to predstavlja dodatni trošak.