Atentat na Trumpa: Temeljni sigurnosni propust omogućio je napadaču da otvori vatru na predizbornom skupu, kažu stručnjaci

Atentat na Trumpa: Temeljni sigurnosni propust omogućio je napadaču da otvori vatru na predizbornom skupu, kažu stručnjaci

Otvorene predizborne događaje, poput onih u subotu, teško je osigurati protiv svih prijetnji, ali upućeni su rekli da su bili iznenađeni što se napadač uspio popeti na krov s pogledom na skup u Butleru, Pennsylvania, na kojem je govorio Donald Trump, piše Sky News.

Stručnjaci za sigurnost koji su upoznati sa zahtjevima zaštite političara rekli su da se dogodio “temeljni sigurnosni propust” jer se napadač uspio dovoljno približiti Donaldu Trumpu da ga upuca na skupu predsjedničke kampanje.

Thomas Matthew Crooks (20) ispalio je nekoliko metaka na bivšeg predsjednika dok je držao govor pristašama u Butleru u Pennsylvaniji u subotu, prije nego što su ga ubili agenti tajne službe.

Trump je pogođen u uho u pokušaju atentata, ali je “dobro”, dok je jedan gledatelj ubijen, a dvoje je ozlijeđeno.

Steve Nottingham, koji je pomagao u osiguranju svjetskih čelnika, uključujući predsjednika, rekao je za NBC, američkog partnera Skya, da je to “temeljni sigurnosni propust”.

Bivši zapovjednik tima za specijalno oružje i taktiku (SWAT) kaže da treba provesti istraživanje prije događaja i praćenje u stvarnom vremenu mjesta s kojih bi napadač mogao pucati.

Rekao je: “Bili su iza zavoja, jer su ta mjesta trebali pokriti na vrijeme.”

Stručnjak je komentirao situaciju nakon što je BBC intervjuirao čovjeka koji se opisao kao očevidac, koji je rekao da je vidio čovjeka naoružanog puškom kako puzi po krovu u blizini događaja. Osoba, koju BBC nije imenovao, rekla je da su on i ljudi s kojima je bio pokušali uzbuniti osiguranje, pokazujući na napadača.

Umirovljeni agent Ureda za alkohol, duhan, vatreno oružje i eksplozive (ATF) Jim Cavanaugh rekao je da je iznenađen što je napadač uspio zauzeti uzdignuti položaj u puškometu do mjesta skupa.

Cavanaugh je rekao: “Kad god sam bio s njima, svako uzvišenje su zauzeli oni ili lokalna specijalna policija. Nikome nije dopušteno hodati po krovovima. Oni zapovijedaju uzvisinama.”

Rekao je da moćna puška poput AR-15 može pogoditi mete udaljene 600 stopa (182 m), a Trump je bio oko 444 stope (135 m) od krova gdje je strijelac pronađen mrtav, rekao je NBC News, na temelju analize Google Earth slike.

Cavanaugh je rekao: “Budući da sam upoznat s detaljima rada Tajne službe, nevjerojatno mi je da je netko bio na povišenom položaju za koji nisu znali.”

Ali potpukovnik policije države Pennsylvania George Bivens branio je one koji su bili zaduženi za sigurnost, izjavivši da je “nevjerojatno teško imati mjesto otvoreno za javnost i osigurati ga od bilo kakve prijetnje protiv vrlo odlučnog napadača”.

Tajna služba nije odmah odgovorila na zahtjev za komentar svoje uloge, rekao je NBC.

No, glasnogovornik službe demantirao je internetska izvješća da je odbila zahtjeve Trumpove kampanje za veću sigurnost.

Glasnogovornik Anthony Guglielmi rekao je u izjavi na mreži X u nedjelju: “Postoji neistinita tvrdnja da je član tima bivšeg predsjednika zatražio dodatne sigurnosne resurse i da su oni odbijeni. Ovo je apsolutno netočno. Zapravo, dodali smo zaštitne resurse, tehnologiju i mogućnosti kao dio pojačanog tempa putovanja kampanje”.

Specijalni agent FBI-a Kevin Rojek rekao je novinarima da policija nije znala da je čovjek na krovu dok nije počeo pucati i rekao je da je “iznenađujuće” koliko je hitaca napadač uspio ispaliti.

Trumpove pristaše u prvom redu skupa čule su niz pucnjava i vidjele agente tajne službe kako skaču na pozornicu dok se Trump, vjerojatni republikanski kandidat na predsjedničkim izborima u studenom, sagnuo.

Bivša njujorška policijska službenica Jillian Snider rekla je da je rutina za provođenje zakona obaviti provjeru perimetra koja se proteže nekoliko stotina metara ispred takvog događaja.

“To ne znači da se netko nakon toga ne može krišom probiti do jedne od tih pozicija, pogotovo ako je to bio netko tko je unaprijed planirao. U tom području postoji mnogo mjesta za skrivanje, a ne možete pratiti svaki mogući položaj.

“Netko tko je toliko potaknut učiniti nešto ovako, pronaći će način da pokuša obaviti posao.”, piše Sky News.