Oboljeli od raka tjednima nisu mogli na zračenje, na Rebru šutjeli. Sad su se javili

Oboljeli od raka tjednima nisu mogli na zračenje, na Rebru šutjeli. Sad su se javili

NAKON višetjedne šutnje o činjenici da dio najteže oboljelih pacijenata nije mogao na terapiju u KBC Zagreb, bolnica se konačno oglasila.

Podsjetimo, i KBC Zagreb i Ministarstvo zdravstva tjednima su šutjeli o informaciji da je tijekom hakerskog napada od prije nekoliko tjedana u bolnici došlo do nestanka podataka pacijenata, zbog čega dio onkoloških bolesnika nije mogao na terapije zračenjem i morali su čekati.

Index je, nakon što je došao do te informacije, pokušao dobiti odgovore Ministarstva i KBC-a, no bezuspješno. Iz Ministarstva su nam kazali da se za upite obratimo bolnici, a iz Rebra su nam tek danas, gotovo 24 sata nakon upita, poslali priopćenje.

“Na dan napada nije radio nijedan linearni akcelerator”

“Na sam dan kibernetičkog napada na KBC Zagreb, niti jedan od 5 linearnih akceleratora nije radio. Već naredni dan, 28.06., nakon sigurnosnih provjera, s radom su započela 2 uređaja.

Preostala 3 su bila van funkcije zbog neophodne sigurnosne provjere do 10. 7. 2024. oko 13 h. Sve vrijeme hitna palijativna zračenja uredno su provedena na 2 funkcionalna uređaja, uz produljenje radnog vremena djelatnika do 23:30″, stoji u priopćenju KBC-a Zagreb.

Ljudi na zračenje tjednima čekali

“Zbog navedenog smo bolesnicima koji su bili u tijeku zračenja, kao i za one koji su bili pripremljeni za početak zračenja, bili prisiljeni izraditi nove planove zračenja s čime smo započeli 10. 7. 2024., nakon 13 h. Dana 11. 7. 2024. zračeno je prvih 10 bolesnika.

Kako u periodu onesposobljenosti za rad čak 3 od ukupno 5 linearnih akceleratora nismo znali do kada će trajati navedeno stanje, nismo mogli dodatno preuzimati nove bolesnike za planiranje zračenja”, naveli su s Rebra.

Situacija još nije normalizirana

“U narednim danima uz značajne napore svih djelatnika Zavoda za planiranje i provođenje radioterapije (rad u 3 smjene i vikendom) normalizirat ćemo rad u najkraćem mogućem roku uz održanje kvalitete rada kao prije napada.

Nakon jučerašnjeg starta sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Oncor, danas se započelo sa zračenjem na linearnom akceleratoru Siemens Varian Halcyon. Danas poslijepodne započinje zračenje bolesnika za koje je napravljen plan zračenja”, zaključuje se u priopćenju., piše Index.hr