Općina Podgora plaća polaganje vozačkog ispita maturantima

Općina Podgora plaća polaganje vozačkog ispita maturantima

Cilj je zadržati mlade da i nakon zaposlenja ostanu živjeti u Podgori i dati im prednost pred ostalim kandidatima pri zapošljavanju

Općina Podgora financira polaganje vozačkog ispita za učenike, odnosno maturante sa svoga područja. Upravo su otvorili javni poziv za financiranje troškova polaganja vozačkog ispita B kategorije za učenike s područja općine Podgora.

– Dugo smo razmišljali kako još uz stipendije potaknuti izvrsnost naših mladih u destimulativnom “TikTok društvu”. Razmišljajući kako danas novac gubi vrijednost kao motivator za daljnja usavršavanja, a i dugoročno ne ostavlja veliki trag u životu, shvatila sam da bi umjesto novca bilo najbolje pokloniti nešto što ostaje za cijeli život i pomaže da naši mladi budu konkurentniji na tržištu. Konkretno, radi se o plaćanju vozačke dozvole B kategorije, što traži gotovo svaki poslodavac ako nemate adekvatan javni prijevoz – naglašava Petra Radić, načelnica Općine Podgore, inače članica Nezavisne liste mladih.

Ističe kako time stvaraju preduvjete da mladi ljudi ostanu živjeti u Podgori nakon školovanja jer će putovati automobilom na posao, ako rade izvan mjesta stanovanja.

– Ujedno, našim mladim ljudima omogućavamo prednost pred kandidatima koji još nemaju položen vozački ispit, potičemo ih na samostalnost i pametno ulaganje novca kao što je primjer ovaj natječaj, a uza sve to promoviramo lokalne tvrtke, odnosno autoškole, koje žele surađivati s nama – govori Petra Radić.

Mladi Podgorani nakon završene osnovne škole na daljnje školovanje idu u Makarsku, poneki u Split ili Ploče.

-Nikada nismo imali srednju školu, a nema ni potrebe s obzirom na broj stanovnika. Međutim, imat ćemo sve razrede osnovne škole, što nas veseli, a nije uvijek bio slučaj. Isto tako, nedostaje nam mjesta u vrtiću, što je za nas dobra vijest. U zadnjoj smo fazi za opremanje još jedne jedinice u svrhu proširenja vrtića – rekla je Petra Radić, koja ističe kako je najveći problem, što se ostanka mladih u Podgori tiče, nedostatak noćnog života. Općina i Turistička zajednica to nastoje nadoknaditi bogatim ljetnim programom, radionicama i sličnim sadržajima, međutim, jedan noćni klub ili beach bar puno bi toga promijenio.

Prijaviti se mogu učenici trećeg i četvrtog razreda srednje škole koji imaju navršenih 17 godina i šest mjeseci, što je u skladu sa Zakonom o sigurnosti prometa na cestama. Uvjet je da su dva posljednja razreda srednje škole završili odličnim uspjehom, da imaju prebivalište na području općine Podgora i da prvi put polažu vozački ispit. Općina Podgora snosit će sve troškove., piše Vecernji.hr