Zmija napala muškarca, on je izgrizao do smrti

Zmija napala muškarca, on je izgrizao do smrti

35-godišnji željezničar Santosh Lohar radio je u šumovitoj regiji u blizini grada Nawada u Biharu u Indiji kada se u utorak navečer dogodio incident.

35-godišnji željezničar Santosh Lohar radio je u šumovitoj regiji u blizini grada Nawada u Biharu u Indiji kada se u utorak navečer dogodio incident.

Kad je Lohar otišao spavati, gmaz ga je iznenada napao. Reagirao je tako što je brzo zgrabio zmiju i dvaput je ugrizao, ubivši stvorenje, prenosi Newsweek.

Praznovjerje da se otrov vraća gmazu

U nekim dijelovima Indije postoji praznovjerje da se ugrizom zmije otrov vraća gmazu.

“U mom selu postoji vjerovanje da ako vas zmija ugrize, morate je dva puta ugristi kako biste neutralizirali otrov”, rekao je Lohar za India Today. Vrsta zmije koja ga je ugrizla nije potvrđena.

Nakon ugriza Lohara su kolege hitno prevezle u bolnicu. Zadržan je preko noći i dobro je reagirao na liječenje, izvijestio je Times of India, ukazujući na to da je Lohar dobio protuotrov. Sutradan je otpušten iz bolnice.

Najotrovnije poskok, indijska kobra…

Indija je dom raznolikih vrsta zmija, uključujući nekoliko vrlo otrovnih. Neke od najopasnijih zmija u zemlji uključuju indijsku kobru (poznatu i kao kobra s naočalama), obični krait, Russellov poskok i poskok.

Ove četiri vrste ponekad se nazivaju “Velika četvorka” zbog njihovog snažnog otrova i udjela ozljeda od ugriza zmija koje uzrokuju. Indija je također dom otrovne kraljevske kobre i trakastog kraita.

Prema studiji iz 2020., samo Russellov poskok činio je 43 posto ugriza zmija u Indiji između 2000. i 2019., pri čemu su kraiti činili 18 posto ugriza, a kobre 12 posto. Poljoprivredni radnici, ruralno stanovništvo i oni koji žive u neposrednoj blizini staništa zmija izloženi su većem riziku od ugriza zmija otrovnica.

Prema istoj studiji, od 2000. do 2019. bilo je 1,2 milijuna smrtnih slučajeva od zmijskog ugriza (u prosjeku 58 000 godišnje).

“Godišnje se dogodi otprilike 1,11 – 1,77 milijuna ugriza, od kojih oko 70 posto od zmija otrovnica. 58 tisuća ljudi umre”, Times of India.

Otrov ovih zmija obično sadrži neurotoksine—koji uzrokuju simptome kao što su zamagljen vid, spušteni kapci i otežano disanje—kao i hemotoksine koji uzrokuju bol, otekline, modrice i krvarenja., prenosi N1.