Predsjednik Milanović u Washingtonu sudjelovao na svečanom obilježavanju 75. obljetnice NATO-a

Predsjednik Milanović u Washingtonu sudjelovao na svečanom obilježavanju 75. obljetnice NATO-a

FOTO: Ured predsjednika Republike Hrvatske / Filip Glas

Predsjednik Republike Zoran Milanović sudjelovao je u utorak u Washingtonu, zajedno sa svim šefovima država i vlada članica NATO-a, na svečanom obilježavanju 75 godina postojanja NATO-a, čime je ujedno započeo i godišnji sastanak na vrhu Saveza. Svečanost održana u Andrew W. Mellon auditoriju – a uoči današnjeg sastanka šefova država i vlada NATO članica – iskorištena je kako bi se podsjetilo na razloge i povijest osnivanja NATO-a, ali i na današnju ulogu Saveza o čemu su na svečanosti govorili predsjednik SAD-a Joe Biden i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. Uz predsjednika Milanovića, na svečanosti obilježavanja 75. obljetnice NATO-a bili su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman koji su i članovi službene delegacije Predsjednika Republike na summitu u Washingtonu.

Prvog dana službenog boravka u Washingtonu predsjednik Milanović zajedno sa suprugom prof.dr.sc. Sanjom Musić Milanović bio je i na prijemu za hrvatsko-američku zajednicu i američke prijatelje Hrvatske koji je organiziralo Veleposlanstvo Republike Hrvatske u SAD-u. Brojnim uzvanicima obratio se predsjednik Milanović koji je posebno istaknuo ugled i značaj hrvatske zajednice u Americi. „Neću ulaziti u unutarnja politička pitanja Hrvatske jer ona uglavnom služe za razdvajanje i razjedinjavanje. Postoje stvari oko kojih se slažemo i postoje stvari oko kojih se ne slažemo. Međutim, kada ispred sebe vidim tako naprednu i uspješnu zajednicu ljudi koji se okupljaju ovdje samo zbog jednostavne prilike da zajedno piju i razmišljaju o Hrvatskoj, to mi ispunjava  srce optimizmom i uvjerenjem da sve ovo što radim godinama nije bilo uzalud“, rekao je između ostaloga predsjednik Milanović.

Predsjednik Milanović je, za kraj, posebno pozdravio gradonačelnika Biloxija, Andrewa Gilicha, koji je doputovao čak iz Mississippija samo kako bi prisustvovao svečanosti. U tom je smislu izrazio zahvalnost gradonačelniku Gilichu na dolasku, ističući važnost takvih susreta za jačanje veza i produbljivanje razumijevanja među narodima.

Na prijemu u Veleposlanstvu bili su i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić i načelnik Glavnog stožera OSRH general-pukovnik Tihomir Kundid koji je također stigao u Washington zbog NATO summita.

Na marginama NATO summita predsjednik Milanović sastao se u utorak s predsjednicom Republike Kosova Vjosom Osmani s kojom je razgovarao o naporima Kosova vezanim uz euroatlantske integracije. Predsjednica Osmani zahvalila je predsjedniku Milanoviću što jasno i čvrsto podržava Kosovo na putu prema članstvu u NATO-u i drugim međunarodnim organizacijama. Razgovarali su i o aktualnim događajima u jugoistočnoj Europi  te potvrdili zajedničku predanost za nastavak produbljivanja odnosa između dviju država.