Peternel: Pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja temeljna su ljudska prava za sve pa tako i muškarce koji mole krunicu

Peternel: Pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja temeljna su ljudska prava za sve pa tako i muškarce koji mole krunicu

Dr.sc. Igor Peternel, predsjednik Kluba Domovinskog pokreta i Željka Markić, dr. med., predsjednica Udruge ‘U ime obitelji’, u Hrvatskom saboru održali su okrugli stol povodom predstavljanja Izvješća o kršenju prava na slobodu vjeroispovijesti muškaraca okupljenih u javnoj molitvi krunice u 2023. godini koje je pripremila Udruga ‘U ime obitelji’.

Nastanak ovog izvješća potaknut je javnim napadima i prosvjedima usmjerenima protiv muškaraca koji, okupljeni oko molitvenog i duhovnog pokreta ‘Muževni budite’, svake prve subote u mjesecu počevši s listopadom 2022. mole krunicu na trgovima hrvatskih gradova.

Izvješće evidentira i analizira slučajeve u kojima su moliteljima krunice prekršena ljudska prava – pravo na slobodu vjeroispovijesti, pravo na slobodu javnog prakticiranja vjere, pravo na slobodu govora i pravo na slobodu okupljanja koja su zajamčena Općom deklaracijom o ljudskim pravima, Europskom konvencijom za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda i Ustavom Republike Hrvatske.

U sklopu ovog izvješća javnosti je prvi put predstavljena nova metodologija praćenja napada na katolike koju je Udruga ‘U ime obitelji’ razvila i kreirala prema hrvatskom zakonodavnom okviru. Napadi na muškarce okupljene u javnoj molitvi krunice podijeljeni su u šest kategorija počevši od predrasuda ili stereotipa i neargumentiranih optužbi, preko potencijalnih kaznenih djela neistina ili kleveta, do kaznenih djela diskriminacije, javnog poticanja na nasilje i mržnju te zločina iz mržnje radi vjeroispovijesti.

Peternel je uvodno istakao kako je dobro da se Sabor otvori za javne rasprave, pogotovo o ljudskim pravima, pravima na slobodu i na okupljanje kao i za sve teme i podteme koje su s tim u vezi.

”Održan je jedan vrlo kvalitetan okrugli stol u kojem smo ozbiljno razgovarali i na kojem je predstavljeno Izvješće o brojnim kršenjima ljudskih prava skupine muškaraca koji mole na trgovima, koji zapravo imaju ljudsko pravo da se okupljaju i izražavaju svoj stav. Ono što je vrlo bitno je da treba voditi računa kakav nam je prag tolerancije u društvu na drugačije mišljenje zato ćemo kontinuirano nastaviti s ovakvim okruglim stolovima. Osobno se bavim ljudskim pravima te sam se uvijek zalagao i inzistirao na neselektivnom štićenju ljudskih prava i govorio javno i o onim temama koje medijski nisu popularne, a to je svakako ova. Žao mi je da su predstavnici oporbe nisu došli mada su bili pozvani da ukrstimo argumente i otvoreno razgovaramo o problemima u društvu koji svakako postoje”, poručio je Peternel.

Markić je zaključno poručila kako je u Hrvatskoj, od 2022. godine, svake prve subote u mjesecu, određena skupina muškaraca koji mole krunicu na javnim mjestima izložena vrijeđanju, napadima, iznošenju neistina o njima, interpretacijama koje nemaju veze s onim što oni kažu da oni zastupaju.

”Izloženi su dehumanizaciji koja se apsolutno može povezati sa svim metodama totalitarnoga postupanja prema jednoj skupini građana. Ovo pitanje njihove javne molitve nema veze s time je li netko osobno vjernik, katolik, mislite li da je u redu da mole na trgovima ili ne, slažete li se s njima ili se ne slažete ovo je nadraslo njihovu molitvu krunice. Postavlja se pitanje za cijelo društvo: Ove scene uvreda, bljuvanja, unošenja u lice, iznošenje neistina, nazivanje pogrdnim imenima kroz neke medije, dehumaniziranje ljudi i slanje poruke da nisu prihvatljivi dio ovog društva – je li to nama prihvatljivo? Što bi bilo da je u pitanju druga društvena skupina prema kojoj se ovako odnosi? Zamislimo da je neka skupina žena koje su nešto odlučile raditi da se prema njima ovako ponaša!? Zamislite si neku drugu grupu u društvu da se na ovaj način tretiraju kako se tretiraju muškarci koji mole krunicu”, jasna je bila Markić, piše u priopćenju Domovinski pokret.