Jedna čaša ovog soka dnevno snižava tlak, ubrzava probavu i topi masti

Jedna čaša ovog soka dnevno snižava tlak, ubrzava probavu i topi masti

U egzotično voće slatkastog i aromatičnog okusa i primamljivog izgleda svakako možemo ubrojiti ananas. No, osim okusa, još je nešto važnije što ovo voće čini fantastičnom namirnicom koju bismo trebali što češće konzumirati. Naime, ananas u sebi sadrži pravu eksploziju vitamina, enzima i minerala koji pomažu u revitalizaciji i pomlađivanju svake stanice našeg tijela.

Zdravstvene dobrobiti soka od ananasa

U kojoj god ga kombinaciji jeli, bilo samo ili kao prilog raznih salata, nećete pogriješiti, a u njegovoj egzotici biste mogli uživati ispijajući fini sok koji ste sami napravili. Puno je razloga zašto ova bogato žuta tekućina može poboljšati naše sveukupno zdravlje, a u nastavku donosimo nekoliko njih, prenosi Zadovoljna.rs.

1. Poboljšava probavu

Ananas sadrži skupinu probavnih enzima nazvanih bromelain, koji uspješno djeluju na probleme s otežanom probavom i zatvorom. Enzimi bromelain razgrađuju proteine ​u građevne blokove, uključujući aminokiseline. To omogućuje pravilnu probavu i apsorpciju proteina.

2. Jača kosti

Ananas je izvrstan izvor mangana, minerala važnog za naše kosti i zglobove. Istraživanjem je utvrđeno da ovaj mineral smanjuje gubitak koštane mase kod ljudi s osteoporozom te da smanjuje bol od osteoartritisa. Samo jedna čaša njegovog soka sadrži više od 73 posto naših dnevnih potreba za manganom.

3. Čuva srce

Još jedna moć koju u sebi skriva ananas su antioksidansi koji mogu smanjiti rizik od srčanih bolesti. Antioksidansi se bore protiv oksidativnog stresa neutralizirajući slobodne radikale. Bez antioksidansa ti radikali uzrokuju oštećenje stanica i organa i oslabljuje imunosni sustav. Osim toga, ananas je bogat vitaminom C, flavonoidima i fenolnim kiselinama, a studije su otkrile da je već spomenuti bromelain učinkovit i kod kardiovaskularnih bolesti.

4. Pospješuje mršavljenje

Idealna slastica koja pritom pomaže u mršavljenju, zvuči dobro, zar ne? Da, sve to je ananas. Studija provedena na životinjama otkrila je da sok od ananasa može smanjiti stvaranje masti i povećati razgradnju. Međutim, potrebno je više studija na ljudima da bi se potvrdili ovi rezultati.

5. Smanjuje rizik od visokog krvnog tlaka

Sok od ananasa ima visok udio kalija i nizak udio natrija, što ga čini korisnim za osobe s visokim krvnim tlakom. Što više kalija jedete, više natrija gubite urinom. Kalij također ublažava napetost u sluznici stijenki krvnih žila, što dodatno pomaže u snižavanju razine krvnog tlaka.

6. Ublažava simptome artritisa

Bromelain koji u sebi sadrži jaka protuupalna svojstva, može olakšati upalne procese kod osoba s artritisom, zaključili su to istraživači u ovom istraživanju.

7. Može povećati razinu serotonina

Ananas nam pruža dobar razlog za osmijeh, a iza toga se krije odličan izvor triptofana, koji se u crijevima i mozgu pretvara u serotonin. Serotonin, hormon sreće ima značajnu ulogu u regulaciji raspoloženja i kognicije. Niske razine serotonina povezuju se s problemima pamćenja, pa čak i depresijom.

8. Brže zacjeljivanje rane

Istraživanja provedena na ljudima i životinjama otkrila su da lokalna primjena bromelaina može biti korisna u liječenju opeklina na koži, dok druge studije sugeriraju da bi bromelain mogao biti terapijski za ozljede mekog tkiva, posebno kod bolova u mišićima nakon vježbanja i modrica, piše Živim.hr.

Ova idealna ljetna poslastica pomoći će još i kod:

  • simptoma astme
  • zdravlja kože
  • smanjit će rizik od razvoja makularne degeneracije
  • smanjit će upalu
  • ojačat će imunosni sustav
  • smanjiti rizik od malignih bolesti

Nutritivna vrijednost

U 100 grama tropske rapsodije naći ćete svega 13 grama ugljikohidrata, 0,1 grama masti, 0,5 g bjelančevina, 1 mg natrija, 109 g kalija, 47,8 mg vitamina C, 0,3 mg željeza, 12 mg magnezija, i 13 mg kalcija.

Napravite svoj sok od ananasa

Komadiće ananasa stavite u blender i napravite svoj savršen ljetni sok.

A možete se poigrati s pripremom i na ovaj način:

, prenosi N1.