Je li to Pavao Vujnovac upravo otkrio kome će prodati Belje, PIK i Vupik

Je li to Pavao Vujnovac upravo otkrio kome će prodati Belje, PIK i Vupik

,

Do kraja tjedna Fortenova bi trebala priopćiti kome će prodati svoj agrar u kojem se u paketu nude Belje, PIK Vinkovci i Vupik Vukovar.

Obvezujuće ponude za preuzimanje predali su Podravka, mađarska Meszaros grupa te slavonski konzorcij Žito Marka Pipinuća i Osatina Mirka Ervačića. Prema nekim procjenama, očekuju se ponude između 300 i 350 milijuna eura.

Rok za odluku o najboljoj ponudi istekao je u ponedjeljak, 1. srpnja. Odluka tada nije donesena jer se čekalo da se dovrši proces preuzimanja Fortenove i istiskivanje sankcioniranih dioničara, ruskih banaka Sberbank i VTB.

Dužni 1,2 milijarde

No, vrlo znakovitu izjavu o tome dao je sinoć novi gazda Fortenove Pavao Vujnovac u intervjuu za Dnevnik HTV-a.

“Moram reći da je cijeli proces prodaje agrija pod nadzorom HPS-a kao najvećeg vjerovnika jer njemu ide taj novac. Njegov je interes da ponuda koja se na kraju prihvati bude i najveća”, otkrio je Vujnovac.

Fortenova je, naime, američkom fondu HPS Investments dužna čak 1,2 milijarde eura uz brutalnu kamatu, a cijeli dug dospijeva u studenome ove godine.

Kako se već tjednima u investitorskim krugovima spekulira kako je upravo ponuda najbogatijeg Mađara Lorinca Meszarosa najviša, znači li to da je već odlučeno tko je novi gazda Fortenovina agrara?

Priča se kako su domaće ponude teške između 300 i 350 milijuna eura, a ponuda mađarskog tajkuna navodno je čak 500 milijuna eura. U tom svjetlu Vujnovčevu izjavu treba uzeti vrlo ozbiljno.

Orbanov čovjek

Meszaros je već kupio tvrtku Rabo iz Kneževih Vinograda, najvećeg domaćeg proizvođača jabuka. Valja podsjetiti i kako je mađarski biznismen glavni sponzor i mecena NK Osijeka koji je gradio i novi osječki stadion.Njegovo poslovno carstvo Forbes procjenuje na oko 1,3 milijarde eura.

Meszaros je tajkun od najvećeg povjerenja mađarskog premijera Viktora Orbana i upravo njemu može zahvaliti silno bogatstvo i snažnu ekspanziju.

Uz potporu Orbana i države, Meszaros je od običnog montera centralnog grijanja gotovo preko noći izgradio golemo poslovno carstvo u kojem su mediji, hotelski i turistički kompleksi, sportski klubovi, građevinske i poljoprivredne tvrtke., piše danica