Trkanjec: Ključno je pitanje hoće Le Pen nakon izbora pristupiti Orbanu

Trkanjec: Ključno je pitanje hoće Le Pen nakon izbora pristupiti Orbanu


O važnosti izbora u Francuskoj i budućnosti Europe u Dnevniku HRT-a govorio je Željko Trkanjec, kolumnist Jutarnjeg lista.

Patrioti za Europu okupljaju novu grupaciju potencijalno u Europskom parlament. Treba biti 7 zemalja. Trkanjac govori kako Viktor Orban ima 7 zemalja te preko 23 člana zastupnika parlamenta. On je stvorio jaku i moćnu poziciju u Europskom parlamentu koja dovodi u pitanje opstanak identitet demokrata u kojem Marine Le Pen vodi glavnu ulogu.

– Ključno je pitanje hoće Marine Le Pen nakon izbora pristupiti Orbanu gdje bi došlo do sraza dvaju ega ili će ostati u demokraciji koja je znatno oslabljena. Ovo je velika borba na desnici, smatra.

Naglašava kako se Orban ponaša kao da je to njegovo predsjedanje, samostalno i umišljeno.

Na pitanje prijeti li nestabilnost Francuskoj Trkanjec govori kako je situacija još uvijek nejasna.

– Postavlja se pitanje što će biti ako Marine Le Pen ne pobijedi. Tu se otvara prostor snažnoj nestabilnosti. Mislim da bi tehnička vlada u Francuskoj teško funkcionirala, kazao je i dodao kako je pitanje kako će Francuska vlada u idućih godinu dana funkcionirati.

Što se tiče Macrona, Trkanjec smatra da se on nadao da će desnica pasti i to je bila njegova pogrešna procjena.

Trkanjec govori kako se zna da će s potencijalnim premijerom Jordan Bardella, iako je on vrlo popularan na društvenim mrežama, rukovoditi Le Pen, što dovodi do blage nestabilnosti.

– Otvara se pitanje hoće li on sam moći donositi odluke ili će Le Pen jasno ukazivati što da govori, naglašava.

Dodaje kako nam to donosi da u EU imamo dvije vodeće države koje su prilično nestabilne. No, kako kaže više nije važna osovina Berlin-Pariz.

Naglašava kako je izlaznost u Francuskoj na izbore velika, što pokazuje koliko je nacija iritirana ponašanjem sadašnje vlade i Macrona, piše HRT.