Roditelji koji imaju ove navike nesvjesno razvijaju tvrdoglavost kod djece

Roditelji koji imaju ove navike nesvjesno razvijaju tvrdoglavost kod djece

ODGOJ djece nije mali podvig, i svaki roditelj želi biti pravi uzor te svoje dijete odgojiti u dobru i odgovornu osobu. Međutim, određene navike koje radimo, često i nenamjerno, kod djece mogu utjecati na razvijanje određenih obrazaca ponašanja. Za ovih osam primjera ističe se kako zbog njih djeca mogu razviti tvrdoglavost. Evo na što sve roditelji trebaju obratiti pozornost u odgoju.

Nedostatak discipline

Kada roditelji nisu dosljedni s pravilima, granicama i posljedicama kršenja tih pravila i granica, djeca mogu postati tvrdoglava i testirati granice roditelja do maksimuma. Nedosljednost roditelja može dovesti do toga da je djeci uopće teško razumjeti što se od njih očekuje, pa se njihovo nerazumijevanje ponekad može zamijeniti za neposlušnost ili tvrdoglavost. Zato je važno da roditelji uvijek budu dosljedni u provođenju postavljenih pravila. 

Autoritarno roditeljstvo

Pretjerano strog ili autoritaran stil roditeljstva može pridonijeti tvrdoglavosti kod djece. Djeca koja su odgajana u visoko kontroliranim okruženjima i nisu imala određenu količinu slobode u svojim odlukama, mogu se pobuniti protiv takvog ponašanja postavši prkosnija.

Nedostatak rutine

Kao što i nedostatak pravila, tako i nedostatak strukturirane rutine može dovesti do tvrdoglavog ponašanja kod djece. Djeca ne moraju imati ispunjenu svaku sekundu u danu, ali kada nemaju određeni raspored i plan za određeni dan, mogu se osjećati nesigurno i opirati promjenama ili novim uputama, prenosi The Times of India. 

Roditelji su pretjerano zaštitnički nastrojeni

Ako su roditelji pretjerano zaštitnički nastrojeni prema djeci, to može dovesti do tvrdoglavosti jer svojim ponašanjem ograničavaju sposobnost djece da istražuju i uče iz svojih iskustava. Kada se djeci ne dopušta da se sama nose s izazovima, mogu odrasti u osobe koje će samo raditi iste stvari i sve ono što se nalazi u njihovoj zoni ugodnosti te nikad ne probati ništa novo. 

Djeci nije dozvoljeno donošenje odluka

Kada se djeci ne pružaju prilike za izbore ili odluke, mogu postati tvrdoglavi kao sredstvo za postizanje kontrole. Dopuštanje djeci da imaju pravo glasa pri donošenju odluka primjerenih njihovoj dobi, pomaže im da se osjećaju vrijednima i smanjuje vjerojatnost da će se opirati autoritetu, prenosi The Times of India., piše Index.hr