Mercedes ne odustaje od motora s unutarnjim izgaranjem

Mercedes ne odustaje od motora s unutarnjim izgaranjem

MERCEDES planira uvesti brojne nove modele u iduće dvije do tri godine fokusirajući se pritom na električne i aute koji imaju motore s unutarnjim izgaranjem.

Ova vijest dolazi nakon što je Mercedesova prva generacija električnih auta podbacila. Mercedesov CEO Ola Källenius naglasio je potrebu za fleksibilnošću i istaknuo da je cilj kompanije da bude ugljično neutralna do 2039. godine, ali i da zadrži konkurentnost s vozilima s motorima s unutarnjim izgaranjem. 

Mercedesov vodeći električni model razočarao

Unatoč smanjenju planova za elektrifikaciju zbog usporene potražnje za električnim autima i gubitka tržišne borbe s BMW-om, Mercedes ostaje predan ponudi električnih verzija svih modela do kraja desetljeća.

EQS, njihov vodeći električni model, nije ispunio očekivanja s niskom prodajom i lošim kritikama, što je dovelo do revidiranog cilja da otprilike polovica njihove prodaje bude električna do 2030. godine.

Mercedes također planira popraviti nedostatke u dizajnu i karakteristikama s planiranim faceliftom za EQS. U planu je poboljšati udobnost stražnjih sjedala i ponovno uvesti kultni znak na prednjoj haubi. 

Nova generacija vozila počet će s CLA coupeom i GLB SUV-om sljedeće godine, s kompaktnim električnim G-Wagonom koji se očekuje 2026. godine. CLA će biti dostupan u verzijama s baterijskim pogonom i motorima na unutarnje izgaranje.

Rezanje troškova i geopolitičke napetosti

U nadi da srežu troškove, Mercedes će smanjiti potrošnju na nebitne projekte i razmotriti prodaju preostalog udjela u Daimler Trucku, što bi kompaniji potencijalno donijelo 10.5 milijardi eura. Također, u mirovanje su stavili razvoj dviju europskih tvornica baterija iz zajedničkog pothvata sa Stellantisom i TotalEnergiesom usklađujući tako proizvodnju s potražnjom za električnim modelima.

Geopolitičke napetosti i potencijalne carine na automobile s baterijama proizvedenim u Kini predstavljaju dodatne izazove. Europska unija mogla bi uvesti carine do 48%, što bi utjecalo na modele Smart koje su u Kini proizveli Mercedes i Geely. Källenius je izrazio zabrinutost zbog potencijala za trgovinske sukobe koji bi mogli utjecati na njihove operacije., piše Index.hr