Gdje je zaista najsigurnije sjediti u automobilu? Evo što su otkrili Nijemci

Gdje je zaista najsigurnije sjediti u automobilu? Evo što su otkrili Nijemci

Uvriježeno je mišljenje da je zadnje sjedište, osobito na desnoj strani, najsigurnije mjesto u automobilu.

Ali, istraživanje koje je provela udruga njemačkih osiguravatelja od nezgoda (UDV) daje malo drugačiji odgovor na ovo pitanje.

Analiza na početku pokazuje da je samo deset posto ozlijeđenih u prometnim nesrećama o kojima često čitamo u rubrikama crne kronike sjedilo na zadnjem sjedalu. Međutim, ovaj broj treba uzeti s rezervom jer na većini putovanja automobilom zadnja su sjedišta prazna.

UDV naglašava da je oko 70 posto ozlijeđenih koji su sjedili na zadnjim sjedištima bilo jednako teško ozlijđeno kao i na prednjim. U oko 20 posto slučajeva, ozljede su bile i teže, prenosi t-online.

Zbog čega?

Ovo se pripisuje činjenici da putnici na zadnjim sjedištima često nisu pravilno vezani ili sjede u položajima koji povećavaju rizik od ozljeda u slučaju nesreće.
Drugi razlog je loša kvaliteta sigurnosne opreme. Dok su zatezači pojaseva i zračni jastuci standardna oprema na prednjim sjedištima, na zadnjim su često dostupni samo kao dodatna opcija.

Vozačeva strana je, općenito, najsigurnije mjesto u automobilu jer su mnogi sigurnosni sustavi dizajnirani upravo kako bi zaštitili vozača, prenosi Krstarica.