FOTO Ukrajinska tajna služba pronašla dokaze: Rusi su preciznom strateškom krstarećom raketom pogodili dječju bolnicu u Kijevu

FOTO Ukrajinska tajna služba pronašla dokaze: Rusi su preciznom strateškom krstarećom raketom pogodili dječju bolnicu u Kijevu


Služba sigurnosti Ukrajine (SBU) utvrdila je da su ruski okupatori pogodili dječju bolnicu Ohmatdit u Kijevu strateškim krstarećim projektilom Kh-101.

Prema Ukrinformu, ovo je izvijestio SBU.

Na mjestu tragedije pronađeni su relevantni dokazi, uključujući fragmente tijela rakete Kh-101 sa serijskim brojem, kao i dio kormila iste rakete.

Ruski udar na Ohmatdit kvalificiran je kao ratni zločin. Otvoren je kazneni postupak prema 2. dijelu članka 438. Kaznenog zakona Ukrajine – kršenje zakona i običaja ratovanja, u kombinaciji s ubojstvom s predumišljajem.

Istražni tim SBU-a, zajedno s Nacionalnom policijom i drugim nadležnim službama, nastavlja s radom na mjestu neprijateljskog napada.

Očevid u okviru kriminalističke obrade je u tijeku. Poduzimaju se opsežne mjere pod procesnim vodstvom Glavnog tužiteljstva.

Kako je izvijestio Ukrinform, ujutro 8. srpnja ruske su trupe izvele veliki raketni napad na Ukrajinu.

Što je Kh-101

Kh-101 je krstareća raketa ruske proizvodnje koja se lansira iz zraka sa stealth tehnologijom. NATO kodni naziv je AS-23 Kodiak.

Godine 1984. u Sovjetskom Savezu započela su prva istraživanja nevidljivih krstarećih projektila. Kh-101 je trebao biti dizajniran kao nasljednik Kh-55 i kao pandan američkom AGM-129 ACM. Ugovor o razvoju dodijeljen je projektantskom uredu Raduga (sada Tactical Missiles Corporation). Nakon što je projekt dugo bio u mirovanju, nastavljen je tek nakon raspada Sovjetskog Saveza 1992. godine. Razvoj se odvijao paralelno s Kh-555, konvencionalnom verzijom nuklearnog Kh-55. Prvi probni let obavljen je 1998., 2003. i 2009. godine. Nakon razdoblja razvoja od više od 20 godina, prvi primjerci vjerojatno su isporučeni ruskim zračnim snagama 2013. godine.

Tehnologija

Dva rasklopiva krila pričvršćena su na donju stranu aerodinamičnog trupa. Položaj se kontrolira pomoću tri male trapezoidne upravljačke i kontrolne površine na stražnjoj strani. Nakon katapultiranja iz zrakoplova, krila se otvaraju i pokreće se turbomlazni motor na stražnjoj strani. Projektili se mogu lansirati pojedinačno ili u seriji. Krstarenje se može obaviti na visini od 6000 do 12200 m ili u konturnom letu na visini od 30 do 60 m. Brzina projektila je 900-970 km/h.

Navigacija tijekom krstarećeg leta provodi se pomoću inercijalne navigacijske platforme na koju je spojen satelitski navigacijski sustav GLONASS i GPS. Ovisno o dostupnosti, sustav upravljanja automatski odabire jedan od dva sustava. Na ruti se leti do unaprijed određenih putnih točaka, na kojima se ruta leta provjerava i korigira navigacijskim radarom. Za prilaz meti koristi se optička Otblesk-U DSMAC glava tražilice, koja uspoređuje teren do kojeg se leti s pohranjenim podacima.

Prema ruskim informacijama, krstareća raketa postiže točnost od 7-20 m. Kh-101 može biti opremljen rasprskavajućom bojnom glavom, probojnom bojnom glavom ili kazetnim streljivom.

Varijante

Kh-101 : Verzija s konvencionalnom bojnom glavom; NATO kodni naziv: AS-23A, domet 3000 km.
Kh-102 : verzija s nuklearnom bojnom glavom snage 250 kt, NATO kodni naziv: AS-23B, domet 4000 km, stoji na Wikipediji.