Borić o rodnim studijima: Pa nećemo se držati programa studija u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford…

Borić o rodnim studijima: Pa nećemo se držati programa studija u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford…

Saborska zastupnica iz platfomre Možemo! Rada Borić gostovala je u Dnevniku N1 gdje je govorila o aktualnoj temi uvođenju rodnih studija na Filozofskom fakultetu u Zagrebu.

Ivan Penava se protivi uvođenju Rodnih studija te je optužio Borić da stoji iza inicijative Filozofskog fakulteta.

“Obezvređuje dodatno i Filozofski fakultet i profesorice i profesore koji su godinama radili da bi priredili jedan odličan fakultetski predmet i program”, komentira Borić i kaže da naravno da nitko iz Možemo! nije utjecao na razvoj rodnih studija.

“Rodni sutdiji su zanstveni predmet na sveučilištima diljem svijeta još od 90-ih. Sljedeće godine će u Hrvatskoj biti 30 godina ženskih studija.”

Borić naglašava kako su rodni studiji na Filozofskom fakultetu prošli i vijeće i senat te da je sada odluka je samo na ministartvu.

Penava tvrdi da se dogvorio s HDZ-om da ne podrži ovaj program. To bi značilo izravno uplitanje izvršne vlasti u rad sveučilišta, ističe Borić.

“Mislim da je to apsolutno nedospustivo. Bojim se da to nije točno. Ne samo da je brzopleta izjava, nego je i izjava bez razumijevanja.”

“Nećemo se pozivati na program fakulteta u Travniku”

Osim Penave, i Most i Suverenisti tvrde da su rodni studiji nepotrebni.

“Sve ono što postoji oko nas može se izučavati. Pa nećemo reći da se trebamo držati programa fakulteta u Travniku u odnosu na Cambridge, Oxford… nn svjetska sveučilišta koja imaju rodne studije. Sve oko nas možemo tumačiti iz rodne prespektive. Besmisleno je pitati se je li nam to potrebno ili nije.”