Plenković s ministrima u Bošnjacima najavio naknadu štete “maksimalno brzo”

Plenković s ministrima u Bošnjacima najavio naknadu štete “maksimalno brzo”

U Bošnjacima se otklanjaju teške posljedice olujnog nevremena koje ih je pogodilo u ponedjeljak navečer. Najviše je radova na krovovima i zamjeni crijepa. Jučer su stigla i dva kontejnera za obitelji čiji su domovi toliko oštećeni da u njima ne mogu boraviti. 

U posjet Bošnjacima danas poslijepodne stigao je i premijer Andrej Plenković, kao i više ministara.

Plenkovića je dočekao načelnik općine Bošnjaci Andrija Juzbašić, koji je rekao da bi se do ponedjeljka ili utorka situacija trebala potpuno normalizirati. Rekao je da sutra dolazi još 20 krovopokrivača.

Plenković je apelirao na razumijevanje svih ljudi koje je zadesila nesreća.

Rekao je da će županijske nadležne službe u suradnji s općinom napraviti popis šteta, uputiti zahtjev prema Vladi, a Vlada će donijeti odluku o izvanrednoj financijskoj pomoći da se ljudima koji stavljaju nove crjepove nadoknadi šteta, “i to maksimalno brzo”.

I vojska stigla u pomoć

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Ivan Anušić na zahtjev Ravnateljstva civilne zaštite donio je Odluku o korištenju Oružanih snaga RH u pružanju pomoći u uklanjanju posljedica olujnog nevremena danas u općini Bošnjaci.

U pomoć je stiglo 50-ak vojnika, radi se brže nego prijašnjih dana. 90 posto kućanstava dobilo je električnu energiju, nisu samo ona kućanstva čije su instalacije još uvijek mokre, javila je Vanessa Kupina iz Bošnjaka u HTV-ove Vijesti u 16.30.

Načelnik Juzbašić rekao je da još malo nedostaje biber crijepa.


– Katastrofa. Moramo strpljenja imati, živaca, na izmaku smo već svega, sve je porušeno, rekao je Franjo Jonac iz Bošnjaka.

– Od ranih jutarnjih sati, vojska je na terenu i pomaže mještanima Bošnjaka u sanaciji krovova, čišćenju starog i oštećenog crijepa te svemu u čemu mogu pomoći, rekla je za Dnevnik HRT-a Vanesa Kupina.

Kako kaže, polako nestaje crijepa.

– Iz općine govore kako danima rade do 3 ujutro i mole građane za strpljenje, no mještani Bošnjaka ga gube i boje se iduće kiše jer 50 posto kuća je obnovljeno, no onih 50 posto je još uvijek pod najlonima, govori.

Naglašava kako iz općine poručuju mještanima da trebaju biti izuzetno oprezni prilikom saniranja krova te da ne diraju električne instalacije već da čekaju HEP.

– Što se tiče ozljeda, već prvog dana je ozlijeđen mladić prilikom sanacije krova kuće njegova djeda, rekla je Kupina.

– Naša je misija pomoći hrvatskom narodu i zato smo ovdje i spremni smo na sve izazove, rekao je bojnik Đuro Đaković, pripadnik Gardijske oklopno-mehanizirane brigade Hrvatske kopnene vojske., piše HRT