Nevidljivi neprijatelj od kojeg strahuju brojni Hrvati

Nevidljivi neprijatelj od kojeg strahuju brojni Hrvati

Oduvijek je na Balkanu propuh bio strašni monstrum zbog kojeg ćemo se prehladiti, ukočiti, dobiti upalu oka i uha, ili ne daj Bože nešto gore.

Svima nama, koji imamo nekih godina, itekako su još živa sjećanja iz djetinjstva kad auti u pravilu nisu imali klimu. Zapravo jesu, onu tropsku, u ljetnim mjesecima. No baš tu dolazimo do najosjetljivijeg trenutka. Jer jednako tako se sjećamo da smo u vrućim danima ljeta s roditeljima putovali na more u hermetički zatvorenim autima. 

Vegetirali bi u teškoj patnji na zadnjem sjedalu, što od mučnine, što od vrućine koja nije dala disati. Ali trpjelo se, jer cilj je bilo kupanje i zezancija na moru, što nije mala stvar. 

I u toj patnji vraća se slika tate koji u nekom trenutku onako napola otvara jedan prozor, polako okrećući ručicu kao da lansira nuklearni projektil, a mamu odjednom hvata napadaj panike i toliko je uzrujana da samo što se ne katapultira kroz krov auta.

“Zatvaraj to, jesi normalan, ubit ćeš dijete propuhom!”…

E da, mame su vjerovale da iz propuha dolazi cijeli niz opakih boljki, baš kao i njihove mame, i one prije njih, i one još prije… 

Oduvijek je na Balkanu propuh bio strašni monstrum zbog kojeg ćemo se prehladiti, ukočiti, dobiti upalu oka i uha, ili ne daj Bože nešto gore. 

Zapravo, tko zna što sve ne. 

Moderna vremena tek su mrvicu smanjila tu opsjednutost opasnostima što dolaze kao posljedica jezivog propuha, s obzirom na veliki broj dostupnih informacija u kojima liječnici govore da u medicini povezanosti između propuha i bolesti naprosto – nema. 

No neka narodna vjerovanja ipak teško umiru, i na toj listi (uz gola leđa ili sjedenje na hladnom) propuh, kad su boleštine u pitanju, zauzima vrlo visoko mjesto.

I dalje ga mnogi smatraju strašnom, nevidljivom silom koja podmuklo prijeti našem zdravlju i životima. Pa se s pravom pitamo – umire li se od propuha samo na Balkanu, ili…?, piše 24sata.