Popularni lijekovi za mršavljenje povezani s povećanim rizikom od rijetkog oblika sljepoće

Popularni lijekovi za mršavljenje povezani s povećanim rizikom od rijetkog oblika sljepoće

Ljudi koji uzimaju Ozempic ili Wegovy su pod rizikom od većeg razvoja rijetkog oblika sljepoće, pokazuje nova studija.

Ipak, liječnici kažu da to ne bi trebalo odvratiti pacijente od korištenja lijekova za liječenje dijabetesa ili pretilosti.

Istraživanje medicinske dokumentacije šest godina unatrag pokazuje da su pacijenti s dijabetesom imali više od četiri puta veću vjerojatnost da će oboljeti od rijetkog oblika sljepoće, prednje ishemičke optičke neuropatije, ako su uzimali semaglutid lijekove na recept, a oni s prekomjernom težinom imali su više od sedam puta veću vjerojatnost ako su uzimali lijekove. Utvrđeno je da je rizik najveći unutar prve godine od uzimanja semaglutida.

Studija, objavljen u medicinskom časopisu JAMA Ophthalmology, ne može dokazati da semaglutid lijekovi uzrokuju prednju ishemičku optičku neuropatiju – poremećaj koji uključuje gubitak vida zbog oštećenja vidnog živca zbog nedostatne opskrbe krvlju.

“Korištenje ovih lijekova povećalo se u industrijaliziranim zemljama i pružili su vrlo značajnu korist na mnoge načine, ali budući razgovori između pacijenta i liječnika trebali bi uključiti ovo stanje kao potencijalni rizik”, rekao je voditelj istraživanja dr. Joseph Rizzo.

“Naša otkrića treba promatrati kao značajna, ali provizorna, budući da su potrebne buduće studije za ispitivanje ovih pitanja u mnogo većoj i raznolikijoj populaciji”, dodao je.

Stručnjaci se slažu da potencijalni rizik od ovog rijetkog oblika sljepoće ne bi trebao spriječiti korištenje semaglutid lijekova za liječenje dijabetesa ili pretilosti, prenosi cnn., prenosi N1