Mještani na nogama zbog kineske tvrtke koja im zagorčava život: “Muž mi je umro zbog toga”, “Gotovi smo. Prljavština je svugdje, ništa ne smijemo jesti”

Mještani na nogama zbog kineske tvrtke koja im zagorčava život: “Muž mi je umro zbog toga”, “Gotovi smo. Prljavština je svugdje, ništa ne smijemo jesti”

Mještani Vrginmosta ljetno poslijepodne proveli su na prosvjedu. Bune se protiv kineske tvrtke koja im zagorčava život i zbog koje trpe buku i nesnosan. Županija će im dozvolu za rad napokon ukinuti, ali mještani se boje da tu nije kraj njihovoj agoniji.

Iako je mještanima Vrginmosta rečeno da će u bivšoj tvornici tekstila nova kineska tvrtka Phaten Plastic Recycling plastiku samo odvajati, ondje se događa nešto puno opasnije od toga. Zbog nepodnošljivog smrada i buke, po tko zna koji put su izašli na prosvjed, izvijestila je reporterka Dnevnika Nove TV Dina Ćevid.

“Najviše noću smrdi. Mi smo gotovi. Ona prljavština je svugdje, ništa ne smijemo jesti. Voze nešto na viljuškaru u vrećama i zatrpavaju u zemlju”, rekla je Sarafinka Dizdar iz Vrginmosta, a njena sugrađanka Pavla Jokić je dodala:

“Ja mislim da je moj muž umro zbog toga, mi smo tu najbliže. To te uguši, dan i noć rade. Disati ne možete.”

Sve što kažu građani utvrdio je i Državni inspektorat. Izašli su na teren čak 12 puta. Nakon niza nepravilnosti predložili su ukidanje Dozvole za gospodarenje otpadom. Dozvolu za neopasan otpad kineska tvrtka dobila je od Sisačko-moslavačke županije, a sada će, potvrdili su za Dnevnik Nove TV, i oni reagirati.

“Inspektorat je ustanovio da stranka otpadom ne gospodari sukladno predmetnoj dozvoli. Budući da je stranka imala izrečenu mjeru privremene obustave preuzimanja otpada, a postupila je suprotno (…) stranka je prekršila naredbu inspektorata zaštite okoliša te su time stvoreni uvjeti za ukidanje Dozvole za gospodarenje otpadom. Protiv ovog Rješenja može se izjaviti žalba Ministarstvu zaštite okoliša i zelene tranzicije, u roku od 15 dana od dana dostave rješenja”, stoji u objašnjenju županije.

Mještani se boje da će raditi i bez dozvole

Mještani se boje da će nastaviti raditi i bez dozvole jer upravo to čine u Slatini, gdje je i sjedište tvrtke. Iz Grada Slatine kažu kako ne znaju čime se tvrtka bavi, ali da se građani žale na iste stvari.

“Nakon prijava građana Grada Slatine, Grad je učinio sve što je u njegovoj moći. Sad je na institucijama da odrade svoj posao“, rekao je Ilija Nikolić, vršitelj dužnosti gradonačelnik Slatine.

Na oba mjesta izdana je i naredba mjerenja kakvoće zraka, ali nije provedena.

“Mi smo ušli u izradu elaborata, htjeli smo to staviti na teret zagađivača, ali na kraju je to morala platiti općina dok ne dokažemo da smo mi bili u pravu”, rekao je Milan Vrga, načelnik Gvozda.

Ključno je da umjesto odvajanja plastike, kineska tvrtka od otpadne plastike proizvodi granule od kojih se proizvodi nova plastika. Ekipi Provjerenog priznali su da plastiku tale.

U halama gdje se nekad šivala odjeća, radili su brojni mještani. Znaju i da nema dimnjaka ni sustava ventilacije. Topljenjem plastike nastaju spojevi iznimno štetni za zdravlje.

“Čini se da je poruka da ih ne zanimamo, da nismo važni. Tvornica i dalje posluje iza zatvorenih vrata, nitko ih nije zapečatio. Rade noću, rade vikendima, sad su se izgleda izmjestili i u Slatinu i nitko im ne može ništa”, ustvrdila je Ana-Marija Mileusnić.

U sve se uključio i DORH zbog sumnje u kazneno djelo onečišćenja okoliša, a izvidi su tajni. Državni inspektorat pokrenuo je i prekršajni postupak jer je tvornica sav sadržaj spremnika za vodu koje koriste u proizvodnom procesu odbacila – u okoliš.

Jasna poruka prosvjednika

O situaciji je s terena izvijestio je reporter Dnevnika Nove TV Domagoj Mikić. On je pokušao stupiti u kontakt s predstavncima tvornice, ali nikakav odgovor nije mogao dobiti. 

“Kamion je stigao iako imaju zabranu rada tako da vidite kako to kod nas funkcionira”, rekla je prosvjednica Maja Turinski u razgovoru s Mikićem.

Prosvjednici su se obratili mnogim institucijama, ali agonija još traje.

“Ako su dobili zabranu rada, kako mogu i dalje raditi? Zašto to sve traje godinu i pol?”, upitala je.

Dok je Mikić izvještavao ispred tvornice, do kamiona je došao viljuškar koji je u njega utovario veliku bijelu vreću.

“Ono što ove ljude zanima je što se dovozi u njihovo mjesto i što se ondje pali. Poruka institucija je jasna: riješite naš problem – ne danas, ne sutra, nego jučer”, zaključio je reporter.