Koliko mačića mogu imati mačke?

Koliko mačića mogu imati mačke?

MAČKE uvijek okote više mačića, što se naziva leglom, međutim, broj mačića može varirati ovisno o određenim faktorima. Opće zdravlje i pasmina vaše mačke utjecat će na to koliko će trajati gestacijsko razdoblje. Moguće je da će trajati svega 52 dana, ali postoje i slučajevi u kojima potraje i 74 dana.

Dobivanje na težini, povećanje bradavica, veći apetit i promjene u ponašanju sugerirat će da vaša mačka očekuje mačiće. Ipak, sve mačke neće pokazivati jednake znakove, pa je bitno držati svoju mačku na oku ako sumnjate da bi mogla biti gravidna.

Mlađe mačke imaju legla s manje mačića

Ako je mačka prvi put gravidna, velike su šanse da neće imati mnogo mačića. Dob mačke jedan je od najznačajnijih faktora prema kojima možete predvidjeti broj mačića. Starije mačke obično imaju veća legla. Također, na veličinu legla utječe i pasmina mačke, pa će pasmine mačaka poput burmanske, abesinske, perzijske i sijamske mačke imati nešto veća legla. 

Važan faktor jest i opće zdravlje vaše mačke. Potpuno zdrave mačke koje se hrane primjerenom hranom obično će imati veća legla od onih koje se suočavaju s zdravstvenim problemima ili doživljavaju veće količine stresa.

No, kako znati koliko će veliko biti leglo mačke? Zapravo, u početku nikada ne možete točno znati koliko će mačića dobiti, ali postoje određeni pokazatelji koji će dati mogući približan broj. Tek oko tridesetog dana gravidnosti vaše mačke moći ćete napraviti najsigurniju metodu provjere – ultrazvučni pregled., piše Index.hr