Hrvoje Vojković i afera tulipani: Nagodio se za rad za opće dobro

Hrvoje Vojković i afera tulipani: Nagodio se za rad za opće dobro

Hrvoje Vojković, bivši ministar gospodarstva i direktor Croatia osiguranja, nagodio se s EPPO-om za 11 mjeseci zatvora zamijenjenih s radom za opće dobro i mora vratiti 25.000 euraVojković je priznao europskim istražiteljima da je s Goranom Lučevom pokušao na prijevaru dobiti 370.000 eura. Konkretno, falsificirali su dokumentaciju kojom se Vojkovićeva tvrtka Naša farma prijavljivala na tri natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju. Za sva tri projekta, čija je ukupna vrijednost bila malo manja od 650.000 eura, trebala su biti sufinancirana novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj (EPFRR) po stopi od 85% te Državnog proračuna Republike Hrvatske po stopi od 15%. Od ukupne cijene tražili su već spomenutih 370.000 eura., doznaju 24sata

Svaki natječaj ima uvjete koje prijavitelji trebaju ispuniti, a u ovom slučaju jedan od uvjeta bila je veličina ekonomskog društva. Vojković je Agenciji rekao da uzgaja tulipane, koji su komercijalno ukrasno cvijeće, a zapravo je htio posaditi masline, koje bi mu puno dulje donosile profit. S druge strane, proizvodnja komercijalnog cvijeća košta više. Tražio je i sredstva za ulaganje u objekt za pružanje turističkih usluga, što je njegova vila koju iznajmljuje za oko 5000 eura tjedno u istarskim Golubićima.

Upravo iznad te vile je parcela omeđena ogradom za koju je Vojković tvrdio da je na njoj posadio tulipane. Da uvjeri Agenciju kako je to zaista tako, obratio se Lučevu, članu uprave Iris MBM, koji je lažirao račune prema kojima je Iris MBM kupio veću količinu tulipana od Vojkovićeve tvrtke Naša farma, makar se ta tvrtka uopće ne bavi poljoprivredom. Dapače, Naša farma ima nekoliko ovrha nakon sudskih presuda koje su pokrenule druge tvrtke, a Vojković je za uređenje vile koju iznajmljuje prije deset godina dobio od HBOR-a kredit od 1,9 milijuna kuna. Državna agencija za malo poduzetništvo (HAMAG) odobrila mu je dva kredita 2018. i 2019. od ukupno 746.000 kuna.

Zbog toga je EPPO nakon provedene istrage o tri projekta sufinanciranih sredstvima Unije, koji uključuju izgradnju staklenika,  podigao je optužnicu protiv dvojice hrvatskih državljana zbog subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.