Gdje je nestao Macron?

Gdje je nestao Macron?

POSLJEDNJI put kad je Emmanuel Macron viđen u javnosti nosio je tamnu kožnu jaknu, sunčane naočale i bejzbolsku kapu.

Njegov izgled, dok je u nedjelju glasao u obalnom gradu Le Touquet, privukao je veliku pozornost na društvenim mrežama, ali unatoč tome, istina je da se Macron u posljednje vrijeme povukao iz javnosti. Osim planiranih međunarodnih obveza, u francuskoj javnosti nije se pojavio praktički dva

Kako piše Politico, umjesto da se Macron pojavi na televiziji kako bi utješio i ohrabrio svoje pristaše nakon zapanjujućeg poraza u prvom krugu parlamentarnih izbora, Elizejska palača objavila je samo kratko priopćenje predsjednika u kojem poziva narod na jedinstvo.

Uklanjanje Macrona iz kampanje

Po prvi put Macronov centristički savez, izmrcvaren i potučen nakon poraza na europskim izborima u lipnju, vodi očajničku bitku bez svojeg vođe. Stvarnost je takva da ga njegovi saveznici ne žele u predizbornoj kampanji, a s predizbornih se plakata čak uklanja Macronovo lice.

“Rečeno mu je da prestane s kampanjom i nije zapravo da je čuo našu poruku, nego ju je više bio prisiljen čuti”, rekao je anonimni dužnosnik Macronove stranke Renaissance.

“Predsjednik je podcijenio koliko je francusku javnost zapravo odvratila njegova osobnost”, dodao je dužnosnik. Posljednjih je tjedana nekoliko stranačkih lidera tražilo da se Macron drži podalje od kampanje, a koristio se i izraz “demakronizacija”. Jedan je ministar pak priznao na javnoj televiziji da je Macronov imidž “istrošen”.

Nova Macronova stvarnost

Nova stvarnost svakako nije ugodna za Macrona. No on se priprema za svoju sljedeću bitku, a to je vladanje Francuskom nakon, kako se očekuje, uvjerljivog poraza u drugom krugu izbora u nedjelju. Francuski predsjednik će možda morati ući u “kohabitacijsku” vladu sa strankom krajnje desnice, Nacionalnim okupljanjem Marine Le Pen, za koju se očekuje da će imati najviše zastupnika u novom sazivu francuskog parlamenta.

Tijekom proteklih dana Macron je bio zauzet jačanjem svojeg utjecaja, imenovanjem nekoliko najviših dužnosnika u Francuskoj i guranjem saveznika da dobiju ključne poslove u Bruxellesu, čime je izazvao optužbe Le Pen da je organizirao “administrativni državni udar”.

Predsjednik također razmišlja o različitim scenarijima nakon izbora, koji uključuju veliku pobjedu krajnje desnice, nestalan parlament s Nacionalnim okupljanjem kao najvećom skupinom i koaliciju koja isključuje krajnju desnicu, odnosno suradnju Macrona sa širokim savezom ljevice (Novi narodni front), za koje se očekuje da će osvojiti drugi najveći broj mandata na izborima.

Scenariji nakon izbora

Nekoliko Macronovih saveznika iznijelo je mogućnost izgradnje manjinske koalicije, slično onome u Španjolskoj ili Njemačkoj.

“Možda je to prilika da ponovno osmislimo način na koji vladamo”, rekao je francuski premijer Gabriel Attal, dodajući da bi se iz izbora mogla pojaviti “pluralna Nacionalna skupština” s “nekoliko političkih skupina s desnice, ljevice i centra, koje bi mogli funkcionirati zajedno glasujući izdvojeno o svakom pitanju”, rekao je.

No taj scenarij nije previše realan s obzirom na odbojnost Macrona prema strankama krajnje ljevice i desnice, a lijeva koalicija uvjerava da se ovaj put neće razlomiti na više blokova, kao što je to ranije znao biti slučaj.

Teška kohabitacija

Macron će se nakon nedjelje morati okrenuti izboru novog premijera, što bi moglo potrajati tjednima ako u parlamentu ne bude jasne većine.

“On će ponovno preuzeti vodstvo kao jamac francuskih institucija”, rekao je ranije navedeni stranački dužnosnik. Ako krajnja desnica osvoji uvjerljivu većinu, Macron bi bio pod pritiskom da imenuje čelnika Nacionalnog okupljanja Jordana Bardellu za premijera. U suprotnom, predsjednik bi se mogao uključiti u dugotrajne koalicijske pregovore sa svojim sadašnjim suparnicima na lijevoj i desnoj strani.

No, u svakom slučaju, bit će to teška kohabitacija za Macrona u iduće tri godine, njegova popularnost pada iz dana u dan, a vladanje državom iziskivat će naporne i dugotrajne pregovore te razne kompromise i ustupke., prenosi index.hr