Zagreb uvodi petu parkirnu zonu. Ovo su lokacije

Zagreb uvodi petu parkirnu zonu. Ovo su lokacije

Jedanaest lokacija za Park & Ride (P&R) predviđeno je izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) puštenog prošloga tjedna u javnu raspravu koja traje do 12. srpnja.

Kako smo već pisali Skupština Grada Zagreba izglasala je na sjednici u svibnju odluku prema kojoj će grad u budućnosti imati i petu (plavu) parkirnu zonu. Riječ je spomenutom P&R sustavu, koji se obično nalaze na obodima grada, ali lokacije javnosti tada nisu bile poznate.

Prema predloženim izmjenama i dopunama GUP-a za njih su na zapadu grada predviđene lokacije na Samoborskoj cesti kod stadiona NK Podsused i na Jankomiru kod Robnih terminala.

Lokacije

Na jugozapadnom ulazu u grad za P&R trebao bi se naći na trenutno neuređenoj parceli sa sjeverne strane Jadranske avenije preko puta Croduxove benzinske pumpe.

Peta parkirna zona najbliže središtu grada trebala bi biti na južnoj strani rasadnika Zrinjevca na Kajzerici jer ta zona GUP-om predviđena kao mješovita, prenosi tportal.

Dođete li u posjet nekom u zatvor Remetinec, a nakon toga poželite skoknuti do centra grada, na sjevernoj strani zatvora, odnosno na trenutno zelenoj parceli preko puta željezničke postaje, moći ćete ostaviti automobil i javnim prijevozom nastaviti dalje prema gradu.

U blizini novog južnog ulaza u Zagreb u koji će se na Sarajevsku cestu ulaziti nadvožnjakom preko Ranžirnog kolodvora trebala bi se uz garaže i spremišta za autobuse i tramvaje sagraditi i P&R zona.

Sedma lokacija predviđena je uz Radničku cestu na trenutno zelenoj površini između IV. Kozari puteva i Žitnjačkog odvojka pored trase buduće planirane prometnice.

Za P&R namijenjen je i dio parkirališta kod Zelene tržnice na Slavonskoj aveniji kao i dio neuređenog zemljišta kod željezničke pruge na križanju Mandlove i Branimirove ulice.

Dva posljednja P&R smještena su na okretištima tramvaja i autobusa u Dubecu odnosno Mihaljevcu.

Naplaćivanje

Podsjetimo, na ‘Park & Ride’ parkiralištima parkiranje će se, prema odluci s početka teksta, naplaćivati radnim danom od 7:00 do 20:00 sati, a imat će i ‘Park & Bike’ opciju odnosno građanima će na raspolaganju biti i korištenje javnih bicikala.

P&R varijanta uobičajena je praksa u europskim metropolama gdje za cijenu parkirališne automobilske karte ili dobijete mogućnost korištenja javnog gradskog prijevoza ili je njegova cijena toliko niska da se automobil uopće ne isplati uvlačiti u središte grada.

U Beču je cijeli dan parkiranja u P&R garaži 4,10 eura, a za svega nekoliko minuta metrom stižete u središte grada. No da bi ovaj sustav u Zagrebu zaživio uz gradnju infrastrukture na lokacijama, na kojima ona ne postoji, bit će nužno poboljšati kvalitetu i brzinu gradskog prijevoza, ali i povećati cijene parkinga u središtu grada kako bi se vozače demotiviralo da u njega stižu automobilima.

Pokušaj uvođenja prije 12 godina

Zagreb je P&R pokušao uvesti prije 12 godina, ali ta priča doživjela je, nakon samo nekoliko mjeseci, potpuni fijasko jer je zbog loše pripremljenosti prodano samo 49 karata.

Jedino P&R parkiralište bilo je tada kod Paromlina, a planiralo se i kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice, terminala Borongaj, Reljkovićeve ulice sa zapadne strane Trga dr. Franje Tuđmana, parkiralište stadiona GNK Dinamo uz Maksimirsku ulicu, te parkirališta kod Doma sportova i u Turininoj ulici.

Nova vlast izmaknula je P&R na obode grada, a hoće li, kada i s kojim cijenama i modelima zaživjeti ostaje za vidjeti. Ono što je sigurno da su gužve u Zagrebu svakim danom bivaju sve veće i da od točke A do točke B treba sve više vremena.