Sedam namirnica ne treba jesti na prazan želudac, mogu izazvati razne tegobe

Sedam namirnica ne treba jesti na prazan želudac, mogu izazvati razne tegobe

DORUČAK je najvažniji obrok u danu koji nam osigurava potrebnu energiju, ali nije sva hrana prikladna za konzumaciju odmah nakon spavanja. To se osobito odnosi na osobe koje pate od određenih stanja.

Primjerice, crna kava na prazan želudac može imati negativan učinak na gastrointestinalni trakt. Osim crne kave, postoji još šest namirnica koje nisu dobar izbor za doručak, prema doktorici Eleni Polubok.

“Ujutro ne biste trebali jesti slatkiše i agrume. Slatka hrana sadrži puno šećera što znači da će vam skočiti inzulin, ali sat vremena kasnije bit ćete gladni. Citrusi, zbog svoje kiselosti, štete želučanoj sluznici, mogu uzrokovati gastritis ili čak izazvati pojavu čira”, rekla je.

Sirovo povrće izvrstan je izvor vlakana, no bolje ga je jesti u vrijeme ručka jer ujutro može izazvati nadutost i vjetrove. Osim toga, rajčice također spadaju među kisele namirnice što znači da utječu na tijelo na isti način kao i citrusi.

“Instant žitarice i kaše također su loš izbor. Najbolje ih je izbaciti iz prehrane jer sadrže puno šećera, ponekad i štetne konzervanse”, napomenula je dr. Polubok.

I na kraju, možda neočekivano, namirnica koju ujutro trebamo izbjegavati su banane. 

“Ovo voće sadrži veliku količinu magnezija koji tijelo teško apsorbira na prazan želudac. Osim toga, riskirate poremećaj ravnoteže između kalija i magnezija u tijelu”, zaključila je doktorica., piše Index.hr