Savjetnik premijera: ” U hrvatskoj povijesti još nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne naknade”

Savjetnik premijera: ” U hrvatskoj povijesti još nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne naknade”

Zvonimir Savić, posebni savjetnik premijera za ekonomiju, gostovao je u N1 studiju kod Anke Bilić Keserović gdje je komentirao stopu inflacije, mjere za umirovljenike kao i povećanje osobnog odbitka.

“Ovo nam je najniža stopa inflacije u zadnje tri godine i to je u biti nastavak opadajućih stopa inflacije. Ovo nam je i 19. mjesec za redom u kojem inflacija usporava i sigurno sad dolazimo u sigurnije razdoblje. Mislim da svi možemo biti zadovoljniji”, rekao je Savić o stopi inflacije koja je za mjesec lipanj iznosila 2,4 posto.

Komentirao je i cijene hrane i usluga koje su u porastu.

“Cijene hrane u šestom mjesecu rastu sporije nego opća stopa inflacije što je dobar znak. Cijene usluga rastu nešto više, ali to je rezultat potražnje. Dolaskom turističke sezone i povećanim priljevom inozemnih gostiju svakako možemo očekivati rast potražnje i to se mora reflektirati na ponudu.”

Savić je objasnio i zašto Vlada nije produljila uredbu koja se odnosi na smanjenje trošarina na gorivo.

“Čak i s povećanjem cijena, cijena goriva u Hrvatskoj je i dalje među najnižima u cijeloj Europi. Imamo najnižu stopu inflacije te smatramo da više nema potrebe za nekom jakom kontrolom. S obzirom na to da dolazimo u mirnije razdoblje, ovakve mjere više nisu potrebne.”

Što je s mjerama za umirovljenike?

Savić je odgovorio i na pitanje što je s mjerama za one najugroženije, a to su umirovljenici.

“Za njih smo imali šest ili sedam pojedinačnih paketa izdvajanja dodatnih sredstava i to smatramo da je dalo rezultat. Nikada u hrvatskoj povijesti nije zabilježeno da umirovljenici dobivaju tako izdašne jednokratne naknade, a isto tako mirovine kontinuirano rastu. Standard naših umirovljenika će s vremenom rasti”, rekao je Savić.

Povećanje osobnog odbitka

Komentirao je i povećanje osobnog odbitka. Najavljeno je podizanje osobnog odbitka na 600 eura. Je li to dostatno?

“Ja bih to gledao u kontekstu malo šireg poreznog rasterećenja. To je samo jedan od elementa poreznog rasterećenja. Vlada će na kraju donijeti odluku koliki će taj iznos biti. Ono što je mislim da je dobro da se zna je da je za 2024. ukupno porezno rasterećenje, kao posljedica poreznih izmjena, iznosilo otprilike 460 milijuna eura.”

Nacionalni plan oporavka Hrvatske

Za kraj je komentirao i kako Hrvatska stoji s nacionalnim planom oporavka.

“Tvrdnja da je Vlada ništa ili slabo poduzela za vrijeme inflatorne krize znači da je samo netko prespavao tu krizu. Hrvatska najbrže i najefikasnije provodi reforme i investicije iz plana oporavak.”