Pristiglo šest prijava za suce Ustavnoga suda: Jedan se već dokazao kao kršitelj zakona

Pristiglo šest prijava za suce Ustavnoga suda: Jedan se već dokazao kao kršitelj zakona

Saborskom Odboru za Ustav, poslovnik i politički sustav pristiglo je šest kandidatura za ustavne suce. Među njima samo je jedan aktualni ustavni sudac, koji traži još jedan mandat. Do sada su se prijavili Marko BonifačićDomagoj SivrićBranko BrkićMarina ZagorecMarko Čičković i Davorin Ivanjek, doznaje tportal.

Branko Brkić aktualni je sudac Ustavnog suda. U Ustavni sud izabran je 2016. godine kao jedan od kandidata iz kvote Domoljubne koalicije predvođene HDZ-om. Brkić se dokazao kao kršitelj prava na pošteno suđenje, a zbog toga je Hrvatska dobila kaznu Europskog suda za ljudska prava. Kao ustavni sudac odlučivao je o slučaju dvoje okrivljenika, iako je već ranije sudjelovao u procesu protiv njih kao sudac Vrhovnog suda. Brkić je za Slobodnu Dalmaciju izjavio da nije znao da se morao izuzeti, imena okrivljenika se nije sjećao, a kaže da u spisu nije bilo riječi da je sudjelovao u nekom od prethodnih postupaka.

Marko Bonifačić sebe opisuje kao ambicioznog penzionera, poslijediplomskog politologa, slobodnog novinara, te grassroots aktivista za ljudska prava’. Bio je odvjetnik, vijećnik u zagrebačkoj Gradskoj skupštini i savjetnik HHO-a, javljao se na natječaje za glavnog državnog odvjetnika i pručkog pravobranitelja, a posljednje se angažirao na organizairanju smeštaja za stradalnike zagrebačkog potresa.

Kandidati uglavnom iz vojske i policije

Treći kandidat za ustavnog suca, Domagoj Sivrić, veći dio karijere proveo je u Ministarstvu obrane, a mirovinu dočekao je kao glavni tajnik Ministarstva branitelja. Doktorica kazneno-pravnih znanosti Marina Zagorec, zaposlena je kao viša upravna savjetnica Gradskog ureda za opću upravu i imovinsko-pravne poslove Grada Zagreba. Prije toga radila je na Upravnom sudu kao viša sudska savjetnica.

Među prijavljenim kandidatima je i odvjetnik Marko Čičković koji je glavninu karijere proveo u policiji – u PU zagrebačkoj kao policijski službenik za obradu kriminaliteta s fokusom na gospodarskom kriminalitetu. Nakon odlaska iz policije nastavio je raditi kao odvjetnik, glavnom zastupati policajce u radnim sporovima.

U aktualnog suca Brkića, najpoznatije ime među prijavljenim kandidatima je ono Davorina Ivanjeka. Radi se bivšem zamjeniku predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa. Prije imenovanja u Povjerenstvo, Ivanjek je radio kao sudac Općinskog suda u Varaždinu, a prije toga i kao sudski savjetnik na Vrhovnom sudu te Općinskom sudu u Zagrebu.