Neočekivani znak otkriva da pas možda pati od kronične tjeskobe, prema veterinarima

Neočekivani znak otkriva da pas možda pati od kronične tjeskobe, prema veterinarima

SVAKI vlasnik psa zna da i životinje mogu patiti od tjeskobe. Kada to traje tjednima ili mjesecima, naziva se kroničnom anksioznošću i, kao i kod ljudi, kontinuirani stres može ozbiljno utjecati na dobrobit psa.

“Većina veterinara reći će da se pojam ‘kronično’ upotrebljava kada određeno stanje traje tri tjedna ili dulje”, kaže veterinarka Amanda Chambers za Parade.

Dugotrajnu tjeskobu kod pasa najčešće uzrokuju strah od napuštanja, tjeskoba zbog odvajanja ili novo okruženje. Ponekad se javlja i zbog novonastale situacije, primjerice kada se ljudi nakon godina rada od kuće vraćaju u urede.

Ono što bi vas moglo iznenaditi jest da je pretjerano linjanje ponekad znak kronične tjeskobe.

“Kada je pas pod stresom, njegovo tijelo otpušta hormon zvan kortizol koji može utjecati na folikule dlake i uzrokovati da se pas linja više nego inače. Stoga, ako vlasnik primijeti da se pas linja više nego inače u konkretnoj situaciji, a nema drugog objašnjenja, poput godišnjih doba, alergija ili parazita, to može biti znak da pas pati od kroničnog stresa”, tvrdi veterinar Marty Becker.

Drugi znakovi kronične tjeskobe kod pasa su dahtanje, pretjerano lizanje ili žvakanje (najčešće vlastitih šapa), koračanje po stanu praćeno cviljenjem ili dahtanjem, čudno glasanje (cviljenje, lajanje ili režanje u neprikladnim trenucima) i uništavanje, odnosno destruktivno ponašanje.

Ako uočite jedan ili više spomenutih znakova, vrijeme je da posjetite veterinara i konzultirate se kako pomoći ljubimcu da prevlada stres s kojim se nosi., piše Index.hr