Najraniji simptom Alzheimerove bolesti javlja se puno prije ostalih i može se prepoznati u govoru

Najraniji simptom Alzheimerove bolesti javlja se puno prije ostalih i može se prepoznati u govoru

Znanstvenici su razvili novi algoritam koji može predviditi progresiju od blagog kognitivnog poremećaja (MCI) do Alzheimerove bolesti u roku od šest godina s točnošću od 78,5 %.

Kako je došlo do razvoja algoritma?

Još nismo sigurni što točno uzrokuje Alzheimerovu bolest, ali liječnici postaju sve bolji u otkrivanju ranih znakova – uključujući, izgleda, i one u našem govoru.

Znanstvenici sa Sveučilišta u Bostonu razvili su novi AI (umjetna inteligencija) algoritam, koji analizira govorne obrasce osoba s blagim kognitivnim poremećajem. Može predvidjeti progresiju od MCI do Alzheimerove bolesti u roku od šest godina s točnošću od 78,5 %, prenosi nova.rs.

Studija nastavlja prethodno istraživanje tima, gdje su koristili glasovne snimke preko 1.000 pojedinaca za precizno otkrivanje kognitivnih poremećaja. Njihov novi algoritam obučen je na transkribiranim audio snimkama 166 osoba s nekim oblikom kognitivnih poremećaja, starosti 63–97 godina. Kako je tim već znao tko je razvio Alzheimerovu bolest, trebalo je prepoznati znakove u govoru koji povezuju tih 90 ljudi.

Algoritam je zatim mogao pokušati predvidjeti rizik od Alzheimerove bolesti iz transkripta govornih uzoraka koje nikada nije obrađivao. Dodani su i drugi važni faktori, uključujući starost i spol da bi se

Rezultati otkrili vjerojatnost razvijanja nekog oblika demencije

„O rezultatu možete razmišljati kao o vjerojatnosti da će neko ostati stabilan ili prijeći u demenciju“, kaže informatičar Ioannis Paschalidis s Bostonskog sveučilišta.

„Željeli smo predvidjeti što će se dogoditi u sljedećih šest godina i otkrili smo da možemo napraviti predviđanje s relativnom točnošću. To pokazuje moć umjetne inteligencije.“

Zašto je važno prepoznati rane simptome Alzheimerove bolesti

S obzirom na to da trenutno ne postoji lijek za Alzheimerovu bolest, možda ćete se zapitati koja je korist od ranog otkrivanja, kada je rezultat isti – ali postoje tretmani koji donekle mogu pomoći u liječenju Alzheimerove bolesti, s kojima se onda može započeti ranije.

Štoviše, rano otkrivanje daje više mogućnosti da se prouči bolest i njeno napredovanje i potom razvije potpuno efikasan tretman. Oni za koje se zna da će vjerojatno razviti Alzheimerovu bolest mogu sudjelovati u kliničkim ispitivanjima unaprijed., piše N1.