Šišmiš vam je uletio u kuću? Rendžeri savjetuju što napraviti

Šišmiš vam je uletio u kuću? Rendžeri savjetuju što napraviti

OVIH dana puno je objava na društvenim mrežama u kojima ljudi pitaju što napraviti kad šišmiš uleti u kuću. Svakako ih ne treba udarati palicama ili ih gnječiti, upozoravaju hrvatski rendžeri.

Na Facebook stranici Čuvara prirode Hrvatske objasnili su da “šišmiš koji sleti možda neće moći ustati i trebat će pomoć čovjeka”. Tada je najbolje uzeti ručnik, pažljivo ga izvući i pustiti da odleti.

“Ako šišmiš uleti u vaš prostor, ugasite svjetlo i ostavite vanjsko svjetlo upaljeno. Također, ostavite širom otvorena vrata. Šišmiš će ubrzo izaći”, savjetuje se.

Ej bok, ja sam šiš miš-ić Ne sisam ti krv i neću se zapetljati u tvoju kosu. Ako slučajno uđem u tvoju kuću, nemoj me…Objavljuje Ranger- Čuvari prirode Hrvatska u Nedjelja, 30. lipnja 2024.

Inače, u Europskoj uniji zabilježene su 52 vrste šišmiša, a u Hrvatskoj 33. Sve vrste šišmiša u Europskoj uniji strogo su zaštićene Direktivom o staništima, a u Hrvatskoj Zakonom o zaštiti prirode i Pravilnikom o strogo zaštićenim vrstama.

Zabranjeno ih je ubijati i uznemiravati, posebno dok zimi hiberniraju ili početkom ljeta odgajaju mlade u porodiljnim kolonijama, kao i uništavati njihova skloništa. Ugroženi su zbog prekomjerne upotrebe pesticida u poljoprivredi i šumarstvu, koja ubija kukce kojima se hrane, a ujedno truje i njih., piše Index.hr