Markić ipak uskoro odlazi. Milanović i Plenković dogovorili tko će od rujna voditi SOA-u

Markić ipak uskoro odlazi. Milanović i Plenković dogovorili tko će od rujna voditi SOA-u


Šef hrvatske Sigurnosno-obavještajne agencije Daniel Markić postat će direktor Centra EU-a za analizu obavještajnih podataka (EU INTCEN) koji je dio Europske službe za vanjsko djelovanje (EEAS).

Na funkciju stupa 1. rujna ove godine. Iduća dva mjeseca, potvrdio je premijer Andrej Plenković, Markić ostaje obnašatelj dužnosti ravnatelja SOA-e.

Zamjenik ravnatelja SOA-e

Premijer je potvrdio i da će ravnatelj SOA-e konačno dobiti zamjenika oko kojeg su se premijer i predsjednik RH Zoran Milanović, koji sudjeluje u supotpisivanju tog imenovanja usuglasili.

Za zamjenika ravnatelja SOA-e tako će, prema dogovoru premijera i predsjednika RH, biti imenovan Hrvoje Omrčanin, jedan od dosadašnjih djelatnika SOA-e. Prema Zakonu o sigurnosno-obavještajnom sustavu zamjenik ravnatelja SOA-e imenuje se na prijedlog ravnatelja te tajne službe.

Izbor novog ravnatelja

Nakon što Markić ode pokrenut će se postupak izbora novog ravnatelja, no SOA za to vrijeme neće ostati bez vodstva budući da će ju voditi zamjenik ravnatelja.

Veliki je to iskorak u dogovorima oko SOA-e čija je čelna osoba već duže vrijeme u fokusu prijepora šefa države i Vlade. Nakon što se nisu mogli dogovoriti oko Markićevog mogućeg nasljednika Milanović i Plenković mandat su mu početkom ove godine produžili tako što su ga postavili za obnašatelja dužnosti SOA-e, piše N1.