Legenda našeg nogometa postat će izbornik U-21 reprezentacije Hrvatske!

Legenda našeg nogometa postat će izbornik U-21 reprezentacije Hrvatske!

Imenovanje Ivice Olića strateški je potez HNS-a. Dokaže li se s mladima, bit će i za dvije godine kandidat za Dalićevog nasljednika

Čim je Hrvatski nogometni savez objavio vijest o smjeni izbornika selekcije do 21 godine Dragana Skočića (12 nastupa: 4 pobjede, 3 remija, 5 poraza), moglo se zaključiti da već ima novoga čovjeka za taj posao. Bit će to dosadašnji asistent Zlatka Dalića u A selekciji, legenda hrvatskog nogometa, 44-godišnji Ivica Olić. Ta odluka je zapravo očekivana: naime, još u travnju 2023. godine Olić je bio prvi favorit za tu funkciju, a onda je, sasvim neočekivano, tko zna kakvim kanalima, u prvim plan izbio Dragan Skočić. Već tada znala se Olićeva ambicija za trenerskim osamostaljivanjem, pa je nekako i logično da – kao čovjek iz sustava HNS-a – sada dobije priliku u mladoj reprezentaciji., doznaje večernji list

I to onoj do 21 godine, dakle tek stepenicu niže od A selekcije. Pritom je naravno od vitalnoga interesa za hrvatski nogomet da izbornici selekcija A i vrste U-21 blisko surađuju i komuniciraju – što nije uvijek bio slučaj – a Dalić i Olić već godinama njeguju izvanredan odnos.

Dalić i Olić suradnju su počeli u listopadu 2017. godine. Prva zajednička akcija bile su im dodatne kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo, utakmice protiv Grčke, preko kojih je Hrvatska širom otvorila vrata smotre u Rusiji. Dalić i Olić zajedno su pripremali i vodili selekciju u pohodu na svjetsko srebro, a kratku pauzu u toj suradnji imali su tijekom 2021. godine. Već tada je Ivica Olić iskazao želju za samostalnim trenerskim dokazivanjem, pa je bio preuzeo momčad moskovskog CSKA. Između travnja i svibnja Olić vodio je ruski klub u samo devet utakmica, a potom se s njim razišao i vratio se pod Dalićevo okrilje. Zajedno s izbornikom bio je na Euru 2021., potom i na SP-u 2022., na završnici Lige nacija 2023. i na kraju i na Europskom prvenstvu 2024. u Njemačkoj.

Što u strateškom smislu HNS-u donosi imenovanje Ivice Olića za izbornika mlade reprezentacije? Potencijalno, možda i najozbiljnijega kandidata za budućega šefa A reprezentacije, tamo nakon SP-a 2026. godine, naravno – pod osnovnim uvjetom da kao izbornik mladih ostavi značajniji pečat. Takvih slučajeva već je bilo u HNS-u: Slaven Bilić i Niko Kovač uskakali su u fotelju izbornika A reprezentacije s klupe mlade selekcije. Slaven je momčad U-21 vodio u 20 utakmica (2004.-2006.), i nije se s njom uspio plasirati na Europsko prvenstvo, dok je Niko Kovač nakon samo sedam vođenih utakmica s momčadi U-21 dobio priliku u A vrsti.
A što Ivicu Olića čeka na klupi mladih? Dosadašnji izbornik Dragan Skočić ostavio je selekciju na trećem mjestu kvalifikacijske skupine za plasman na Euro 2025. godine. U njima je Hrvatska ostvarila četiri pobjede – nad Farskim Otocima 4:2, Bjelorusijom 2:0 i 1:0, Andorom 3:0, remi s Grčkom 2:2 i poraz od Portugala 1:5 – te ima dvije utakmice manje i jedan bod manje od drugoplasirane Grčke.