Kako se zaštititi od udara groma? Sljedećih pet popularnih mitova nisu od pomoći

Kako se zaštititi od udara groma? Sljedećih pet popularnih mitova nisu od pomoći

Prve asocijacije na ljeto su sunčani dani i opuštajući odmori, međutim, ovo godišnje doba ima i svoju mračnu stranu. Naime, oko dvije trećine grmljavinskih oluja na godišnjoj razini događa se u ljetnim mjesecima.

Daile Zhang koja proučava ovakve prirodne nepogode uz pomoć satelitske i druge tehnologije, smatra da je s dobrom preventivom moguće izbjeći najteže posljedice oluja.

Šanse da vas udari grom su male. Ipak, važno je što više smanjiti rizik, zbog čega je dobro razotkriti neke od najvećih mitova u vezi s ovom prirodnom pojavom, prenosi Danas.rs.

Mit 1: Munja nikada ne udara dvaput u isto mjesto

“To je stara izreka koja je pogrešna“, izjavila je Zhang i dodala: “Stvari koje su iznad tla kao što su drveće ili zgrade, imaju veću mogućnost da ih više puta udari grom”

Mit 2: Ako se nađete usred nevremena s grmljavinom, samo budite blizu zemlje

U stvari, ako vas vani uhvati grmljavina, najsigurnije je da se uputite prema zgradi u kojoj postoje gromobranske instalacije koje pomažu da se struja sigurno usmjeri dalje od ljudi. Blizu tla, veća je mogućnost da će munja udariti u izdignuti predmet, ali Zhang upozorava da svaki objekt može biti pogođen udarom groma. “Vani nema sigurnog mjesta”, prenosi Maryland today.

Mit 3: Drveće i šatori su sigurna mjesta

“Deset posto svih smrtnih slučajeva i povreda od groma u svijetu je povezano s drvećem – munja može “skočiti” s debla na osobu i ne mora vas direktno udariti da bi vas povrijedila. Umjesto toga, Zhang savjetuje da se sklonite u zatvoren prostor obložen metalom i uzemljen kako bi se omogućilo da struja teče u zemlju – to jest, unutar velike zgrade ili čak automobila.

Mit 4: Guma je štit od groma

Još jedan mit koji se Zhang nada da će razotkriti je ideja da vas bilo koji predmet od gume može spasiti munje. Sama guma zapravo pruža malu ili nikakvu zaštitu od groma; umjesto toga, metalna karoserija vašeg automobila provodi električni naboj daleko od vas i vodi ka zemlji preko guma. Sličan princip vrijedi i za avione, dodala je, jer metal provodi udare groma tako da se oni bezopasno raspršuju u zraku.

Mit 5: Korištenje mobitela privući će grom

Prema Zhang, ako umjesto mobitela koristite fiksni telefon povećavate rizik od šoka ako zgradu u kojoj se nalazite pogodi grom. Sve dok ste u zatvorenom prostoru, bezbrižno koristite svoj mobilni telefon, kaže ona., prenosi N1.