Kako se riješiti ljutine u jelima? Pomažu ocat i kikiriki maslac

Kako se riješiti ljutine u jelima? Pomažu ocat i kikiriki maslac

Korisni su i mliječni proizvodi poput vrhnja i maslaca, čak i trunke mlijeka, ili neki blaži sir, sitno nariban. Ljutina u jelima može se ublažiti i dodavanjem kiselih sastojaka

Ubacili ste previše čilija u jelo i sad je gotovo nejestivo? Ne brinite se, za to postoji rješenje koje će vaše jelo ponovno učiniti ukusno. Ovo je nekoliko jednostavnih trikova za spas i najveće greške.

Dodajte kikiriki maslac 

Ljutina u jelima može se ublažiti dodavanjem kiselih sastojaka, točnije limunovim ili limetinim sokom. I ocat ili umak od rajčice izvrsno otklanjaju ljutinu.

Pomoći vam može i malo masnoće u obliku avokada ili jogurta. Korisni su i mliječni proizvodi poput vrhnja i maslaca, čak i trunke mlijeka, ili neki blaži sir, sitno nariban, čak i parmezan u nekoj manjoj količini, ovisno o tomu što pripremate i ako neće znatno utjecati na promjenu konačnog okusa određenog recepta.

Temeljac će malo razrijediti jelo, ali višak tekućine će se ispariti kuhanjem, pa i njega možete dodati u gulaše, primjerice. 

Preporučuje se i dodavanje žlice kikiriki maslaca ili pasta od sezama koja će također umanjiti jačinu jela. 

Ako vam jelo to dopušta, odličan izbor je i povrće poput mrkve ili krumpira. Nasjeckajte ga na kockice i ubacite u jelo. Ono će upiti ljutinu, a šećer koji povrće sadržava umanjit će je. Na isti način možete dodati i samo šećer ili med.