Kada su kanaderi u zraku, dronovi imaju zabranu leta

Kada su kanaderi u zraku, dronovi imaju zabranu leta

Nedavni slučaj ilegalnog snimanja dronom dok je kanader gasio požar na Hvaru pokazuje da neki građani još nisu svjesni koliko svojim ponašanjem ugrožavaju živote i imovinu. 

Također, nedavno su kontrolori zračne plovidbe zaprimili tri prijave opasnog približavanja dronova putničkim zrakoplovima u zračnim lukama u Splitu i Dubrovniku.

Stoga Agencija za civilno zrakoplovstvo zajedno s kontrolorima upozorava korisnike dronova da se pridržavaju pravila korištenja kako bi se izbjegle moguće kobne posljedice.       

Denis Martinović, voditelj smjene Hrvatske kontrole zračne plovidbe, naglasio je važnost poštivanja zabrane leta dronova kada su kanaderi u zraku.

– Vatrogasna zajednica nas obavještava i diže zračne snage za gašenje požara. Mi preko vojske dobivamo informacije na kojoj će se lokaciji to događati i stavljamo restrikciju za dronove na požarište i na mjesto gdje će kanader ili airtraktor grabiti vodu. Sve što leti bez dozvole je ilegalno, što predstavlja veliki problem, izjavio je Martinović.

Dubravko Meco, izvršni direktor Sektora upravljanja zračnim prometom Hrvatske kontrole zračne plovidbe, ističe kako je prijava letova dronovima putem AMC portala jednostavna i besplatna.

– Svi korisnici koji su registrirani mogu vrlo jednostavno rezervirati zračni prostor. Proces registracije je jednostavan i traje svega nekoliko minuta. Prošle godine smo obradili preko 48 tisuća rezervacija zračnog prostora putem AMC portala, a ove godine očekujemo da će taj broj doseći čak 70 tisuća, rekao je Meco.

No, najveći problem su neprijavljeni letovi dronovima, posebice u blizini zračnih luka. Damir Bezik, voditelj Odjela bespilotnih zrakoplova Hrvatske agencije za civilno zrakoplovstvo, naveo je nedavne primjere opasnog približavanja dronova putničkim zrakoplovima u Splitu i Dubrovniku.

– Znamo da je u jednoj situaciji dron bio na visini od 3000 stopa, što je otprilike 1000 metara. U drugoj situaciji dron je bio na 1100 stopa, a u trećoj situaciji kopilot je prijavio da je uočio dron na udaljenosti otprilike 50 metara od zrakoplova, izjavio je Bezik.

Bezik također upozorava na potencijalno kobne posljedice sudara dronova s putničkim zrakoplovima.

– Udarac malog i laganog predmeta u avion ne mora nužno značiti katastrofu, no ako se radi o većem i težem dronu, posljedice mogu biti značajne. Rađene su razne studije o takvim slučajevima, ali pozivam javnost da ne prepuštamo živote ljudi kalkulacijama i sreći. Jednostavno, dronovima ne smijemo letjeti tamo gdje bismo mogli sresti zrakoplove s posadom, dodao je Bezik.

Kazne za ilegalne letove dronovima su visoke i kreću se od 600 do 20 tisuća eura, a može se dobiti i kaznena prijava. Agencija za civilno zrakoplovstvo, zajedno s kontrolorima zračne plovidbe, apelira na sve korisnike dronova da se pridržavaju propisanih pravila kako bi se osigurala sigurnost svih sudionika u zračnom prostoru., piše HRT