IZNENADNA SMRT / Bivši bjeloruski veleposlanik u Njemačkoj nađen mrtav: Sve zavijeno misterijem

IZNENADNA SMRT / Bivši bjeloruski veleposlanik u Njemačkoj nađen mrtav: Sve zavijeno misterijem

Denis Sidorenko, bivši bjeloruski veleposlanik u Njemačkoj, neočekivano je preminuo u 48. godini života, piše Deutsche Welle. Bjeloruska vlada objavila je njegovu smrt koja se dogodila 23. lipnja u Minsku. Sidorenko, koji je služio u Njemačkoj od 2006. godine, ranije je ove godine povučen na zahtjev predsjednika Aleksandra Lukašenka bez novog zaduženja.

Nezavisni medij Nasha Niva izvijestio je da je Sidorenko pao sa zgrade, sugerirajući da je riječ o samoubojstvu. Navodno je bio pod velikim pritiskom bjeloruskih sigurnosnih službi, prolazeći kroz ponovljene poligrafske testove i ispitivanja. Neimenovani izvor tvrdi da je Sidorenko doživio ozbiljan psihološki stres zbog tih ispitivanja.

Oporbeni političar Pavel Latuško izjavio je za bjeloruski internetski portal Zerkalo da je Sidorenkov povratak u Bjelorusiju postao problem za režim, a portal je objavio da je Sidorenko doživio psihološki slom nakon ispitivanja. Bjelorusko Ministarstvo vanjskih poslova izrazilo je žaljenje zbog njegove smrti, hvaleći ga kao talentiranog i poštovanog diplomata, no nisu otkrili uzrok smrti. Sidorenko iza sebe ostavlja dvije kćeri.

U priopćenju Ministarstva vanjskih poslova objavljenom na Facebooku u srijedu navodi se da je Sidorenkova smrt “veliki gubitak za diplomatsku obitelj Bjelorusije”.

Sidorenka je ministarstvo opisalo kao “talentiranog i odgovornog diplomata, profesionalca i domoljuba, stekao je zasluženi autoritet i poštovanje svojih kolega i partnera kako u Republici Bjelorusiji, tako i daleko izvan njenih granica”.

Nema službenih informacija o uzroku smrti.

Bjeloruski ministar vanjskih poslova Vladimir Makei također je neočekivano preminuo u studenom 2022. u dobi od 64 godine od, kako su prvotno naveli neovisni mediji, srčanog udara. Naša Niva je nekoliko mjeseci kasnije objavila da si je Makei oduzeo život. Novine su objavile da ga je Lukašenko omalovažavao i da je imao problema u braku.

Lukašenko se opisuje kao posljednji europski diktator i vlada Bjelorusijom željeznom rukom od 1994. Nakon što su službeni rezultati izbora u zemlji 2020. donijeli Lukašenku šesti mandat na vlasti, pritužbe oporbe da je glasovanje manipulirano izazvale su masovne prosvjede diljem zemlje. Predsjednik je brzo pokrenuo opsežnu akciju slamanja neslaganja i procjenjuje se da je 35.000 ljudi privedeno.

Mnoge prosvjednike pretukla je policija, a najistaknutije bjeloruske oporbene osobe su ili pobjegle iz zemlje ili su zatvorene. Bjelorusija je blizak saveznik Rusije i dala je punu potporu invaziji ruskog predsjednika Vladimira Putina na Ukrajinu.

Zemlja je pod sankcijama Zapada zbog kršenja ljudskih prava povezanih s čistkom nakon izbora i potporom vlade ruskom ratu u Ukrajini., prenosi net.hr