Izbjegnite vrućine i toplinske valove: Pet europskih destinacija s idealnom klimom

Izbjegnite vrućine i toplinske valove: Pet europskih destinacija s idealnom klimom

Nedavni toplinski val na Mediteranu doveo je do dosta razgovora o izbjegavanju te regije ovog ljeta. Ali nije cijela južna Europa podložna potpuno istim klimatskim pritiscima.

Kada je riječ o planiranju vašeg odmora, znanstveni pristup mogao bi biti rješenje. Ako ste slobodni u zadnji trenutak, provjerite prognoze za sljedećih nekoliko tjedana. Ali čak i ako planirate dosta unaprijed, možda bi bilo mudro ciljati na jednu od brojnih mikroklima Mediterana. Od Španjolske do Turske, Francuske do grčkih otoka, postoje odmarališta i regije koje su izrazito hladnije od svojih bliskih susjeda.

Grčka – Kikladi

Pogledajte kartu Grčke i vidjet ćete oblik koji podsjeća na odron stijene. Obala mu je duga oko 8.500 metara, prenosi Telegraph.

Kiklade – koji uključuju Mikonos, Naksos, Paros i Santorini – ljeti uglavnom hladi vjetar Meltemi. Zato su ovi otoci privlačili turiste. Kad je vjetar miran, temperatura raste. Mikonos se ponekad naziva “otok vjetrova”, iako ljubitelji jedrenja kažu da je vjetar često najjači na Androsu i Tinosu.

Portugal

Svaku vrućinu ovdje gotovo uvijek ublažava povjetarac koji dolazi s Atlantika.

Nazare – poznat po ogromnim valovima tijekom glavnih mjeseci za surfanje od listopada do ožujka – ljeti postaje popularan lokalni obalni grad.

Regija Algarve poznata je po sunčanoj, suhoj klimi. Ovdje može biti jako vruće, osobito u unutrašnjosti, ali vrijeme je neizbježna borba između toplog Mediterana i Atlantika, te između mora i povjetarca.

Španjolska

Duž obale Andaluzije – jedne od najpopularnijih plaža na svijetu – ljeti je prosječna temperatura oko 30C. Ali ugodni gradić Tarifa ima prosječnu temperaturu od samo 24C.

Nešto sjevernije, Cádiz ima ljetni prosjek od 27C, dok je obližnji Jerez de la Frontera – u unutrašnjosti na staroj “granici” između islamskog i kršćanskog svijeta – obično daleko topliji.

Sredozemna obala Španjolske duga je preko 1000 milja. Možete birati između stotina odmarališta, u rasponu od Cadaquésa i poluotoka Cap de Creus na Costa Bravi sjeverno od Barcelone – gdje možete očekivati ​​22-26C – do Jávee (Xàbia), na pola puta između Valencije i Alicantea, i poznatog zbog svoje “rajske klime”.

Italija

Venecijanski Lido i plaže oko Trsta često su i do deset stupnjeva hladniji od južne obale. Ipak, Capri u bliskoj budućnosti neće premašiti 30C i često se održava malo svježijim od kopna zahvaljujući povjetarcima. Sjeverozapadna obala je također hladnija. Trgovačka sela Cinque Terre, kao i elegantni Portofino i Santa Margherita Ligure.

Francuska

Odmarališta južne Francuske leže na sličnoj zemljopisnoj širini, ali svatko tko je tamo putovao zna kako možete lako pobjeći od vrućih gradova – ići prema gore. Iznad Cannesa, Nice i ostalih svjetski poznatih odredišta ima puno manjih, uzvišenijih mjesta. Utvrđeno selo Eze, smješteno na vrhovima litica na 1408 stopa iznad Sredozemlja, uspoređuje se s planinom Olimp. Mala pješačka staza nazvana po Nietzscheu vijuga od plaže. Eze ima vlastitu mikroklimu, sunčanu i zaštićenu od vjetrova, ali daleko podnošljiviju nego na razini mora.

Atlantska obala Francuske lijepa je i ljeti. Temperatura Korzike je obično između 20-25C u srpnju i kolovozu, zahvaljujući umjerenim vjetrovima., piše N1.