Četiri najgore opcije za doručak, prema nutricionistima

Četiri najgore opcije za doručak, prema nutricionistima

Image by -Rita-👩‍🍳 und 📷 mit ❤ from Pixabay

DORUČAK se često smatra najvažnijim obrokom u danu, ali neke uobičajene opcije za doručak mogu pridonijeti nadutosti i probavnoj nelagodi. Određene namirnice, poput onih s visokim udjelom natrija, šećera ili prerađenih sastojaka, mogu loše utjecati na zdravlje crijeva. Nutricionistice Amy Lippert i Meena Bulaj, dijetetičar Jesse Feder i savjetnica za nutricionizam Alanna Kate Derrick otkrili su nekoliko takvih najgorih opcija za doručak.

1. Visoko prerađena hrana (peciva, krafne, itd.)

Visoko prerađena hrana, poput raznih slanih i slatkih peciva koja se obično konzumira tijekom doručka, može doprinijeti nadutosti i probavnim problemima. Te su namirnice često bogate rafiniranim ugljikohidratima i šećerima, a nedostaju im važne hranjive tvari poput vlakana. Štoviše, nedostatak vlakana u ovoj hrani može ometati probavni proces, pridonoseći nadutosti i nelagodi.

“Ako se želimo usredotočiti samo na prehranu, jedina hrana koju bih preporučila svima da prestanu jesti bila bi visoko rafinirana hrana, kao što su peciva. Mnoge od tih namirnica ne sadrže hranjive tvari potrebne za održavanje zdrave probave, do neravnoteže u mikrobiomu, što može dovesti do plinova i nadutosti”, kaže Lippert za SheFinds.

2. Zapakirane pločice za doručak

Bulaj upozorava: “Takve pločice mogu se činiti kao praktičan izbor kada ste u žurbi, ali mnoge su pune rafiniranih žitarica, šećera i umjetnih dodataka.” Dodaje da to negativno utječe na naš probavni sustav i pridonosi nadutosti.

3. Slanina

Slanina je često bogata natrijem, a pretjerani unos natrija može uzrokovati zadržavanje vode u tijelu što dovodi do nadutosti i osjećaja težine.

“Slanina je bogata upalnim zasićenim mastima i natrijem. Zasićene masti mogu izazvati upalu u cijelom tijelu i crijevima, što dovodi do nadutosti i probavnih problema”, pojasnio je Feder.

4. Kupljena granola

Iako se granola često smatra zdravim izborom za doručak zbog sadržaja cjelovitih žitarica, zobi i orašastih plodova, zapravo može doprinijeti nadutosti i problemima s crijevima kod nekih pojedinaca. Mnoge granole kupljene u trgovini pune su dodanih šećera i nezdravih masnoća, što može poremetiti probavni rad i dovesti do nelagode.

“Granole se reklamiraju kao zdrava opcija bogata vlaknima, no većina komercijalnih granola također je puna dodanih šećera i teško probavljivih orašastih plodova i sjemenki, koji mogu ozbiljno utjecati na osjetljiv želudac”, zaključila je Derrick., piše Index.hr