Čelnik ove države ukida ekološke zakone: “Vlada vam ne može reći koji automobil trebate kupiti”

Čelnik ove države ukida ekološke zakone: “Vlada vam ne može reći koji automobil trebate kupiti”

Guverner američke savezne države Virginije, Glenn Youngkin, najavio je ta država napustiti kalifornijska pravila o emisijama iz vozila.

Youngkin, republikanac, rekao je da građani Virginije zaslužuju sami birati koja vozila odgovaraju njihovim potrebama te je ideju da vlada govori ljudima kakvu vrstu automobila mogu kupiti nazvao “fundamentalno pogrešnom”, piše AP.

“Još jednom, Virginia proglašava neovisnost. Ovaj zakon za električna vozila je pogrešno usmjeren i nametnuli su ga neizabrani čelnici udaljeni gotovo 5.000 kilometara od Commonwealtha”, rekao je.

Osuda ekoloških skupina

Ovaj potez brzo su osudili demokrati i ekološke skupine.  “Čini se da misli da ima veću moć od Vladimira Putina“, rekao je čelnik većine u Senatu Scott Surovell.

Southern Environmental Law Center nazvao je odluku “nezakonitom, kratkovidnom i lošom javnom politikom”. “Standardi ovog zakona pomoći će potaknuti prijelaz na čišća vozila i donijeti značajne zdravstvene i ekološke koristi svim Virginijanima. Zato ih je Opća skupština usvojila,” rekao je odvjetnik Trip Pollard.

No iz ureda Youngkina se ne slažu. “Zakoni o električnim vozilima poput kalifornijskih su neprovedivi i izvan dodira sa stvarnošću, a srećom zakon nas ne obvezuje na njihove propise. Svaka pomisao da bi se proizvođači automobila trebali suočiti s milijunskim kaznama umjesto da dopusti našim građanima da sami biraju svoja vozila je potpuno apsurdna”, navode.

Zakon o “čistim automobilima” u Virginiji prvobitno je usvojen 2021., kada je državna vlada bila pod punom kontrolom demokrata. Zahtijevalo se da, počevši od 2024. određeni postotak novih osobnih vozila koje proizvođači prodaju budu električni ili hibridni električni.  Mehanizam je uključivao usvajanje kalifornijskih standarda o štetnim emisijama iz vozila.

Program se odnosi na proizvođače, a ne na trgovce automobilima. Proizvođači koji nisu usklađeni mogu kupiti kredite od drugih koji su premašili cilj kako bi izbjegli kazne., prenosi N1