Oko 10 tisuća građana izbjegava roditeljske obveze; država im staje na kraj

Oko 10 tisuća građana izbjegava roditeljske obveze; država im staje na kraj

Za djecu čiji roditelji alimentaciju ne plaćaju redovito , uskočit će država. I to s mnogo većim iznosom nego do sada. Vlada je u saborsku proceduru uputila zakon prema kojem će im se do punoljetnosti, ili 26. godine i završetka školovanja, novac isplaćivati iz državne blagajne.  

Gost Dnevnika HTV-a na tu temu bio je mr. sc. Ivan Madunić, ravnatelj AORT-a koji je kazao kako donošenje ovog zakona potvrđuje kontinuitet Vlade Andreja Plenkovića u rješenju socijalnog statusa najugroženijih skupina društva, a u ovom slučaju to su djeca. 

– Kada dođe do razvoda braka, svaki razvod braka završava sudskom odlukom i u toj sudskoj odluci je utvrđena visina alimentacije. Mi u žargonu govorimo alimentacija, a u biti radi se o uzdržavanju ili privremenom uzdržavanju, to je onaj dio koji plaća država. 

Roditelj s kojim dijete stanuje, ako u roku od mjeseca dana ne primi prvu uplatu po tom rješenju od suda, podnijet će zahtjev Agenciji za osiguranje radničkih tražbina. I agencija će po zakonopravnom postupku u roku od 30 dana donijeti rješenje i na temelju tog rješenja isplatit će pripadajuću naknadu za to dijete, pojašnjava Madunić.

Kaže kako je najjednostavniji način dokaza da se uplata nije dogodila izvod s računa gdje je sud dosudio na koji se treba uplatiti taj iznos. 

Najčešće je riječ o samohranim majkama

– Ako roditelj s kojim dijete stanuje, ali možemo govoriti majka jer je u većini slučajeva tu riječ ustvari o majkama, ona će dostaviti izvod računa na kojem će biti vidljivo da uplata po osnovu alimentacije nije sjela na račun za taj mjesec, pojašnjava.

Neplaćanje alimentacije je kazneno djelo. Bez obzira na to i dalje ima veliki broj ljudi koji ne izvršavaju svoju obavezu. 

– Osobe uvijek pronalaze neki način kako izbjeći tu svoju obavezu. Ono je nerazumljivo roditelju kao roditelju i onom koji je roditelj da netko pokušava izigrati na koji način da ne plati tu svoju obvezu i ne sudjeluje u uzdržavanju djeteta. Zato mi na ovaj način želimo pokazati da ćemo u tom dijelu priskočiti u pomoć samohranim obiteljima, znači zamijeniti tog drugog roditelja u tom financijskom dijelu i pomoći u uzdržavanju tog djeteta, kaže.

– Svi se mi možemo upitati zašto bi država plaćala za te socijalno ugrožene osobe novce i ponovno ih ne potraživala. Ali svi oni koji budu dužni za plaćanje alimentacije i uzdržavanja za svoje dijete, država će ih na neki način utjerati da se plati taj dug prema državi, posredno i prema svom djetetu. Jedan od načina je svakako novina, to je uvođenje javnog rada, rekao je.

Uvođenje javnog rada

– Sve one osobe koje na neki način pokušavaju izbjeći plaćanje tog privremenog uzdržavanja ili alimentacije, pružit će im se mogućnost da oni sukladno svojoj stručnoj spremi, znanju ili iskustvu mogu taj svoj dio prema djetetu, odnosno prema državi odraditi ili kroz neka komunalna poduzeća ili domove umirovljenika ili kroz zdravstvene sustave, pojašnjava.

– Svi će dobiti najprije obaveznu ovrhu i ako oni nemaju sredstava na računu da im se može ovršiti taj iznos ili nemaju nekog drugog izvora s kojeg se može naplatiti taj iznos privremenog uzdržavanja, ponudit će im se sporazumna mogućnost da putem javnog rada odrade taj svoj dio duga prema djeci i prema državi, rekao je.

Kazao je kako će agencija imati kontrolu nad svim računima i načinom na koji se koriste sredstva te na koji se sredstva uplaćuju na taj račun.

O iznosima

Spomenuo je i iznose.

– Dobne skupine djece su podijeljene na tri skupine; do navršene šeste godine života, do navršene 12. godine i do 18. godine života. A u slučaju redovnog školovanja i do 26. godine života i možda što je posebna novina, to je za osobe koje imaju oštećenja i koje su nezaposlive osobe, one će, dokle god postoji stupanj oštećenja koji im onemogućuje zaposlenje, moći primati iznose od države. Mjesečno je to oko 250 eura. Ova mlađa dobna skupina prima 190, pa 230, 250, pojašnjava.

Sredstva u državnom proračunu su osigurana, a mi očekujemo da će zakon stupiti na snagu koncem godine, zaključio je.

Najmanje 10 tisuća građana izbjegava svoje roditeljske obveze – računi su im u blokadi i ne plaćaju alimentaciju. Među njima dobar je dio onih koji to rade namjerno, a ne zato što nemaju novca, govore u udruzi koja već 20 godina pomaže samohranim roditeljima. 

– Dobivaju novac na crno plaću, skrivaju prebivalište, imovinu prebacuju ili na svoje roditelje, prijatelje, firme, to je isto jedan od načina. Izbjegavaju bilo kakve kontakte i s drugim roditeljem i djecom, samo da ne bi platili, kaže Iva Jovović, dipl. soc. radnica, predsjednica Udruge Let.

Fond za alimentaciju

Država tomu staje na kraj – osniva fond za alimentaciju iz kojeg će se ona djeci isplaćivati do punoljetnosti.

– Država uskače na mjesto tog roditelja i plaća bez vremenskog ograničenja, odnosno dok postoje uvjeti, govori Tanja Žaja, V.d. ravnateljica Uprave za obitelj i socijalnu politiku, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike.