Počela je sezona kupanja na javnim bazenima: Ovih osam pravila imajte na umu prije ulaska u vodu!

Počela je sezona kupanja na javnim bazenima: Ovih osam pravila imajte na umu prije ulaska u vodu!

Kupanje na bazenu pravo je osvježenje u ljetnim danima, ali prilikom odlaska na javno kupalište valja biti oprezan te imati na umu nekoliko pravila kojih bi se svi trebali pridržavati

Ne stignete li do mora, ili u iščekivanju dužeg odmora na Jadranu, mnogi će osvježenje i ovoga ljeta potražiti na javnim bazenima, kakve u Hrvatskoj ima gotovo svaki veći grad. Riječ je o popularnom načinu opuštanja i zabave u kojem uživaju i djeca i odrasli. Ipak, prilikom odlaska na bazen valja biti oprezan te imati na umu nekoliko pravila kojih bi se svi trebali pridržavati.

Tuširanje: Većina ljudi tušira se nakon kupanja u bazenu, prije odlaska kući, međutim zdravstveni stručnjaci kažu kako bi se svatko trebao istuširati i prije ulaska u bazen. Baš kao što vi očekujete od drugih da potpuno čisti ulaze u vodu u kojoj ćete se svi kupati i plivati, isto oni očekuju i od vas.

Skakanje: Imajte na umu na da niste jedini na bazenu i da ‘bombe’ i slična skakanja u vodu možda neće biti ugodna ljudima oko vas. Ako niste sigurni u dubinu bazena, nikako ne skačite u vodu na glavu. Ako je bazen preplitak, mogli biste završiti s ozbiljnim ozljedama.

Alkohol: Dok ste na bazenu, izbjegavajte alkohol. Poznato je da alkohol smanjuje motoričke sposobnosti i orijentaciju pa nakon ispijanja pića nije pametno ulaziti u vodu. Stoga, na kupanju se zadovoljite vodom i sokovima. Pića na bazen donosite u plastičnoj ambalaži, izbjegavajte staklo koje u slučaju loma može izazvati ozbiljne ozljede.

Sunčanje: Nikad ne zaboravite na kupanje ponijeti kremu za sunčanje koju je potrebno nanositi na tijelo svaka dva sata. Čak i kad ste u vodu, sunce može vašoj koži nanijeti ozbiljne opekline ukoliko se ne zaštitite. Glavu i lice dodatno zaštitite šeširom ili kapom.

Hrana: Grickalice su normalna pojava na bazenu, na većini se mogu i kupiti manji obroci, poput sendviča ili peciva. No, plivanje se na preporuča na pun želudac. Stoga, nemojte se prejedati prije ulaska na bazen, to će vas učiniti tromima i manje spretnima u vodi., piše večernji list