Plenković s turskim ministrom: Očekujemo da turska tijela budu pravedna u slučaju kapetana Bekavca

Plenković s turskim ministrom: Očekujemo da turska tijela budu pravedna u slučaju kapetana Bekavca

“Tijekom Dubrovnik Foruma sastao sam se s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom. Izvijestio sam o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj”, objavio je premijer Plenković na društvenoj mreži X.

Hrvatski pmorac Marko Bekavac iz Splita, 61-godišnji kapetan duge plovidbe već osam mjeseci nalazi se u pritvoru u Turskoj nakon što je uhićen s još devetoricom članova posade broda Phoenician-M na kojemu je pronađena droga. On je po zapovjednoj odgovornosti, kao kapetan broda, uhićen i od početka listopada prošle godine zatvoren u strogo čuvanom zatvoru u Ankari. U zatvoru su još devetorica članova posade, šest Filipinaca, jedan Poljak, jedan Rus i jedan Finac, dok su turske vlasti pustile preostalih desetoricu članova posade, kao i brod koji je nastavio s plovidbom. Nedavno je u Turskoj bilo ročište na kojem nijedna nova informacija, osobito ne neka koja bi inkriminirala kapetana Bekavca nije iznesena.

O ovom slučaju se danas oglasio i hrvatski premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao na Dubrovnik Forumu na kojem se nalazi i ministar iz Turske. “Tijekom Dubrovnik Foruma sastao sam se s turskim ministrom vanjskih poslova Hakanom Fidanom. Izvijestio sam o statusu hrvatskog kapetana Marka Bekavca koji se nalazi u istražnom zatvoru u Turskoj”, objavio je premijer Plenković na društvenoj mreži X. 

Plenković je dodao da će Hrvatska nastavljati pružati pomoć kapetanu Bekavcu: “Očekujemo da turska nadležna tijela postupe pravedno u njegovom slučaju, uvažavajući sve okolnosti, te da Marku Bekavcu zajamče pravnu sigurnost.  Vlada Republike Hrvatske  nastavit će pružati hrvatskom državljaninu diplomatsku, konzularnu, pravnu i svaku moguću pomoć”, poručio je Plenković.

Sljedeće ročište u Turskoj za slučaj kapetana Bekavca zakazano je za 18. srpnja 2024. godine, piše večernji