Srpski svet se širi, Plenković se češlja: Crnogorski parlament izglasao ‘Rezoluciju o Jasenovcu‘, gotovo pola zastupnika nije glasalo

Srpski svet se širi, Plenković se češlja: Crnogorski parlament izglasao ‘Rezoluciju o Jasenovcu‘, gotovo pola zastupnika nije glasalo

Nakon što je Skupština Crne Gore prihvatila da se dnevni red sjednice parlamenta u petak dopuni prijedlogom rezolucije o genocidu u Jasenovcu, u crnogorskom parlamentu tijekom poslijepodneva započela je burna rasprava, koja je završila u ranim večernjim satima, a kako javlja podgorička Pobjeda, rezolucija je dobila potrebnu podršku poslanika u načelu. Glasala su 42 od 81 zastupnika u parlamentu, 41 je bio za, a jedan protiv, prenosi Jutarnji list.

Za dopunu dnevnog reda prijedlogom rezolucije o Jasenovcu glasala su 42 zastupnika. Glasova protiv i suzdržanih nije bilo.

Predsjednik Skupštine Andrija Mandić pozvao je zastupnike da podrže rezoluciju, a u obrazloženju je istaknuo da su čelnik Demokratske narodne stranke (DNP) Milan Knežević i on dostavili amandmane kojim je predloženo da ovom rezolucijom budu obuhvaćeni i logori u Dachauu i Mauthausenu. Mandić, koji je i predložio rezoluciju, rekao je da je “to poziv na sjećanje i na ono ljudsko u svima nama”, istaknuvši da rezolucija nije upućena ni protiv koga, već joj je cilj ukazati na to da je zlo, bez obzira na to tko ga je počinio.

Predsjednik crnogorske skupštine u četvrtak je službeno predložio da se u dnevni red uvrsti i prijedlog rezolucije o genocidu u Jasenovcu. Na namjeru Mandića da iskoristi mogućnost dopune dnevnog rada 24 sata prije održavanja sjednice upozoravala je crnogorska oporba, ustvrdivši da vlast na taj način pokušava izbjeći javnu raspravu o rezoluciji o Jasenovcu.

Njezinim bi usvajanjem populistički Pokret Europa sad (PES) premijera Milojka Spajića trebao smiriti i zadovoljiti proruski i prosrpski dio vladajuće strukture u Crnoj Gori, nakon što je njegova vlada u Ujedinjenim narodima podržala Rezoluciju o Srebrenici. I njegovi zastupnici dali su potpis za rezoluciju. Spajić u srijedu u Bruxellesu nije konkretno odgovorio hoće li će njegovi zastupnici podržati ovu rezoluciju iako su njeni potpisnici.

Kako je javila ranije Pobjeda, Većina PES-a, Demokrati i Socijalistička narodna partija Crne Gore (SNP), tijekom rasprave su najavili podršku rezoluciji, dok zastupnik PES-a Miodrag Laković, koji je poručio da neće glasati za rezoluciju, neće prisustvovati glasanju.

‘Bit je da Mandić ostane na poziciji‘

“Sve vas u oporbi mogu pogledati u oči, ali ne samo vas nego i druge zastupničke klubove. Na našem klubu zastupnika sam rekao da mislim da nije trenutačno vrijeme da se priča o rezoluciji i predložio da ovu rezoluciju ostavimo za 2025. godinu jer ta godina ima i simbolički i suštinski značaj kad je u pitanju Jasenovac jer je to 80 godina od zatvaranja logora, a da vrijeme do tada iskoristimo za dijalog s hrvatskom nacionalnom zajednicom, Hrvatskom i Srbijom i donesemo dokument koji neće tangirati nikoga i neće raditi komplikacije kad su u pitanju međunarodni, regionalni odnosi”, naglasio je Laković.

“Moj je stav da smo trebali pokazati više strpljenja kada je u pitanju donošenje ove rezolucije. Ostao sam u manjini, mi smo demokratski politički subjekt i kolege sam obavijestio da ću izaći prije nego se provede glasanje”, dodao je.

Danijel Živković, zastupnik Demokratske partije socijalista (DPS) – stranke bivšeg predsjednika Mila Đukanovića – kazao je kako nije imao dilemu da će danas biti rezolucija na dnevnom redu i da će biti izglasana.

“Crna Gora će nastaviti srljati zagrljena u nacionalizmu i šovinizmu i ispunjavanju usluga Beograda koji su ili dobro ucijenjeni ili plaćeni. Danas se čulo nekoliko obmana kako iz oporbe nisu spremni reći da se u Jasenovcu dogodio genocid. Evo, kažem da se u Jasenovcu dogodio genocid. Hoćete li i dalje targetirati DPS i oporbu da su antisrpska stranke i da na tome gradite buduću politiku? Ovdje nikome nije sporno kako će se izjasniti u odnosu na ono što se dogodilo u Jasenovcu. Svima je jasno, posebno u PES-u, što imamo na djelu”, rekao je Živković.

Živković kaže da je izbjegnuta bit. “Ona je jedna – rezolucija o Jasenovcu je stavljena na dnevni red da bi Mandić ostao na poziciji predsjednika Skupštine. (Srpskom predsjedniku, Aleksandru) Vučiću ste obećali da ćete izaći iz Vlade ukoliko rezolucija ne bude usvojena. To građani znaju, legitimno je kako ćete se ponašati na toj poziciji”, naglasio je Živković.
Mandić: Ovdje nema utjecaja Vučića

On tvrdi da je Vučić izdao nalog da se usvoji rezolucija te da se ona preko njegovih, kako je rekao, pijuna isporučuje Crnoj Gori da bi se zaustavio europski put.

Zastupnik Hrvatske građanske inicijative (HGI) Adrijan Vuksanović rekao je da rezolucija ima nekoliko manjkavosti.

“Hrvatska je na pravi način procesuirala i komemorira sve što se dogodilo u Jasenovcu, tako i državni i crkveni vrh i to je pravi način i odnos kako se treba ponašati prema tamnim stranama vlastite povijesti. Bit će dobro da tim putem krene i Srbija, pa da netko iz crkvenog i državnog vrha ode i do Srebrenice, Vukovara i drugih stratišta”, naveo je Vuksanović, kako prenosi Pobjeda.

On je rekao da hrvatski narod dobro zna da ovo danas ne radi Crna Gora. “Ovo rade oni koji su servilni Aleksandru Vučiću. A ova Crna Gora je ista koja je 90-ih sa cetinjskih trgova pjevala “Oprosti nam, Dubrovniče”. To je ista ona Crna Gora koja je te riječi nedavno postavila na ulaz u Cetinje. I zajedništvo te Crne Gore sa Hrvatskom je trajno i ne može biti ugroženo ovakvom rezolucijom čiji je cilj da opravda pojedine pozicije, a neki su u startnim da uđu u Vladu, a neki da zadrže pozicije. Za to služe jasenovačke žrtve”, je Vuksanović, ističući da će napustiti dvoranu kada se bude glasalo o ovom dokumentu.

Čelnik HGI-a je također kazao da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić danas rekao da se Rezolucija neće usvojiti te da Mandić zbog toga žuri da obavi taj posao. Mandić je, pak, odgovorio da je ovo izvorno njegova i ideja Kneževića, a ne Aleksandra Vučića. “Mi to radimo bez utjecaja Vučića i bilo koga sa strane. Ovo je odavde, iz Crne Gore, Srbi u Crnoj Gori nisu se doselili iz Srbije, nego smo autohtoni ovdje kao Albanci, Bošnjaci i Hrvati. Tako da Vas molim da imate obzir”, rekao je Mandić.

‘Rezolucija očuvanja fotelja‘

Zastupnik Socijaldemokrata Crne Gore (SD) Nikola Zirojević ocijenio je da je Jasenovac dio Holokausta, što je, kako je konstatirao, gore od genocida. “Danas je Crna Gora zemlja čuda. Ova rezolucija nije nikakav pijetet žrtvama Jasenovca, nego politički odgovor na glasanje Crne Gore o UN-ovoj Rezoluciji o genocidu u Srebrenici i to je nama posve jasno priopćeno. Možda bi najbolji naziv ovog dokumenta bio “Rezolucija očuvanja fotelja svih u parlamentarnoj većini” jer je to jedini njen cilj”, naveo je Zirojević.

On je mišljenja da je ovu rezoluciju trebala donijeti Srbija. “Nažalost, u Crnoj Gori se neki pokušavaju predstaviti većim Srbina od Aleksandra Vučića, na taj način nanoseći štetu vlastitoj državi i građanima, uključujući i one koje vi reprezentirate”, naglasio je.

Prema njegovim riječima, vladajuća većina se uzalud pravda pred Hrvatskom jer smatra da će uslijediti posljedice ukoliko ovaj dokument bude izglasan danas u parlamentu.

Zastupnik DPS-a Ivan Vuković ocijenio je da rezolucija o genocidu u Jasenovcu ne služi onome što u njoj piše. Danas slušamo uvodnu riječ Andrije Mandića koji je sljedbenik četničke ideologije (Andrija Mandić je četnički vojvoda, op.a.). On se ponosi tim ideološkim nasljeđem. Danas imamo predstavu za javnost. Ovo nema veza s povijesnim činjenicama, niti s kulturom sjećanja. Ovo još manje ima veze s državnim interesima države. Ovo ima veze s trulim kompromisima vladajuće koalicije”, naveo je Vuković.

On je istaknuo zabrinutost na odgovor Hrvatske koja je, kako je rekao, Crnoj Gori proteklih godina pružala podršku na putu prema Europskoj uniji. Ovo je, kako je rekao, jedan od najgorih dana u crnogorskom parlamentu.

Boris Bogdanović iz Demokrata kazao je da je Jasenovac vječna opomena gdje mržnja može odvesti. On je naveo da će Demokrati glasati za rezoluciju. “Jasenovac nije samo mjesto na karti i mrlja u povijesti – to je i tuga, bol i nijema opomena. Kada god govorimo o Jasenovcu, ne postoji nijedna riječ koja je dovoljno teška i misao koja je toliko duboka da izrazi sve što se tamo dogodilo, rekao je Bogdanović.

Knežević: Ovo je otpor prema relativizaciji hrvatskih kvazipovjesničara

On je kazao da je ova rezolucija glas onih koji su brutalno ubijeni i ušutkani. “Metodika ubijanja u Jasenovcu, i muškog i ženskog i mladog i starog, i tko je bio i Srbin, Židov i Rom, je zaprepastila i najveće Hitlerove krvnike. To je bila životinjski stroj smrti koji je savršeno podmazan krvlju nevinih. To je bila točka na kojoj su se sve noćne more realizirale”, naveo je Bogdanović.

Kaže da ova rezolucija nije točka na priču o Jasenovcu, već opomena svijetu i budućim generacijama na što je spreman ljudski um kada nije ograničen zakonima, moralom i institucijama. “Neka je proklet svaki politički pokušaj da se profitira nad kricima umrlih, ubijenih i spaljenih u Jasenovcu”, poručio je Bogdanović.

Milan Knežević rekao je da je rezolucija znak ne sjećanja, nego obaveze prema prošlosti koja nas “još uvijek proganja”. “Ovo je naš otpor prema relativizaciji genocida u Jasenovcu. Zato što se iz godine u godinu od strane kvazipovjesničara u Hrvatskoj pokušava smanjiti broj srpskih žrtava, a Jasenovac se pokuša predstaviti kao zabavno-kulturni kompleks u kojem su Srbi, Židovi i Romi izvodili predstave Schillera, prevodili Goethea, a naša djeca se vrtjela na vrtuljku NDH i Trećeg Reicha, ocijenio je Knežević.

Ovo, kako tvrdi, nije pokušaj obračuna s Hrvatskom, Austrijom i Njemačkom.

Zastupnica PES-a Branka Marković kazala je da PES podržava rezoluciju s posebnim pijetetom prema žrtvama i njihovim obiteljima. “Bivši predsjednici i aktualni predsjednik Hrvatske su ovaj zločin kvalificirali kao genocid. Naš narod se podudara s tim stavom. Samim time rezolucija ne može biti usmjeren prema današnjoj Hrvatskoj, niti hrvatskom narodu. S Hrvatskom želimo najbolje odnose. Iz rezolucije vidimo da se ona odnosi na osudu zločina koji se dogodio od strane tamošnjeg režima NDH i da on nema veze s današnjom Hrvatskom kao punopravnom članicom EU-a i koja Crnoj Gori daje podršku na tom putu”, naglasila je Marković.

Osuda zločina je, kako je rekla, put prema zajedničkoj budućnosti i suživotu u europskoj obitelji. “Osuđujemo pokušaje da se pojedinačni zločini pripišu kolektivno narodu. Nema genocidnih naroda, niti to igdje piše, niti je to konstatirala bilo koja međunarodna pravna institucija. Kako smo naglašavali da Srbi ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Srebrenici, tako ni Hrvati ne mogu biti genocidan narod zbog Rezolucije o genocidu u Jasenovcu”, poručila je Marković.

Ona je rekla da će u PES-u imati pijetet prema žrtvama ma gdje se dogodio zločin.

‘Hrvatsku i njezin narod želi se podvesti pod ustaški režim‘

Andrija Nikolić iz DPS-a osvrnuo se na izjavu Mandića da je on autohtoni predstavnik srpskog naroda u Crnoj Gori. Taj autohtoni predstavnik srpskog naroda iz Crne Gore odlazi na “Svesrpski sabor” gdje Vučić i njega i ostale Srbe iz regije pozdravlja kao dijasporu. E tamo ostaje bez reakcije, a ovdje priča drugu priču”, naveo je Nikolić.

Osvrćući se na rezoluciju, Nikolić je rekao da su za Zastupnički klub DPS-a nesporni nacistički, rasistički i genocidni karakter ustaškog režima, kao i zločini počinjeni u jasenovačkom logoru.

“Međutim, u rezoluciji se ne navodi tko je počinio zločin, čime se ostavlja prostor za manipulaciju tko je krivac. Sve navodi na to da se radi o smišljenoj manipulaciji gdje se Hrvatska i njezin narod žele podvesti pod ustaški režim, da bi se zanemario golem doprinos Hrvata i Hrvatske tijekom antifašističkog oslobodilačkog rata od ‘41. do ‘45. koji je predvodila Komunistička partija Jugoslavije. Predložena rezolucija ne sadrži podatak o broju ubijenih i njihovoj nacionalnoj i vjerskoj pripadnosti. To je učinjeno kako bi se svjesno manipuliralo temom. Ne napominje se da su nakon Drugog svjetskog rata za zločine kažnjeni pripadnici ustaškog režima i ne spominju se odgovarajuće presude. Zapovjednici Ljubo Miloš, Ante Vrban i Ivica Matković su zarobljeni i pogubljeni, dok je zapovjednik logora Miroslav Filipović osuđen za radne zločine i pogubljen”, naveo je, između ostaloga, Nikolić.

Nikolić je rekao da se rezolucijom ne doprinosi ni istini ni novim informacijama o ovom zločinu. U ovom trenutku Crna Gora nema ni pravo, ni državni, ni međunarodni interes da bude prva država, čak i prije Srbije, koja se bavi pitanjem zlodjela u Jasenovcu. Sporan je i ideološki aspekt predlagača. Mandić je četnički vojvoda i ovom rezolucijom osuđuju se ustaški zločin u Jasenovcu, a zanemaruje činjenica da su se četnici s ustašama borili protiv partizana”, zaključio je Nikolić, piše Pobjeda, prenosi Jutarnji list.

Hrvatska je ranije zaprijetila da bi usvajanje rezolucije u Jasenovcu zasigurno usporilo EU integracije Crne Gore te da ne bi dobro utjecalo na dosadašnje dobrosusjedske odnose dviju država.