Pogledajte Račanovu imovinsku karticu: Posjeduje dionice vrijedne tri i pol milijuna eura

Pogledajte Račanovu imovinsku karticu: Posjeduje dionice vrijedne tri i pol milijuna eura

Ivan Račan, sin bivšeg premijera Ivice Račana, upisao je u imovinsku karticu mnoge dionice. Kad se sve zbroji, ispada da vrijede više od 3,5 milijuna eura. No, Račan kaže kako je riječ o grešci.

SDP-ovac je ponovno izabran za zastupnika u Hrvatskom saboru i morao je opet ispuniti imovinsku karticu, koja je otkrila nešto gotovo nevjerojatno. Prema njoj, sin bivšeg premijera, danas pokojnog, Ivice Račana, samo u dionicima ima više od 3,5 milijuna eura. No, Račan u petak tvrdi da se radi o grešci. 

Dakle, prema kartici, zaradi mjesečno plaću u neto iznosu od 1860 eura. SDP-ovac koji je sudjelovao u kampanjama tri hrvatska predsjednika, Stjepana MesićaIve Josipovića i Zorana Milanovića, ima stan u Zagrebu od 76 metara kvadratnih, koji je procijenjen na 260.000 eura, suvlasnik je dvije vikendice u mjestu Kamanje, jedna je vrijedna 19.908 eura a druga 53.089 eura. Račan je vlasnik i garaže u Zagrebu koja je vrijedna 30.000 eura, ali i dva automobila.

Jedan je Toyota Corolla iz 2005. godine, koja je vrijedna 3000 eura, a drugi je Volkswagen Polo iz 2019. godine, koji je vrijedan 13.000 eura. Račan ima i ušteđevinu od 65.000 eura, ali i trezorski zapis u US-T GOVT Note od 27.738 eura. Osnivač je i Maksima komunikacija d.o.o., ali je to stupanjem na dužnost zastupnika prenio na odvjetničko društvo Palatinuš i partneri. Za razliku od zadnje imovinske kartice, u novoj nema građevinskog zemljišta u mjestu Svetvinčenat vrijednog milijun eura.

Što je on rekao na sve

To zemljište je prodao, a novost u imovinskoj kartici su i mnogobrojne dionice, koje, kad se zbroje, vrijede više od 3,5 milijuna eura. Tako ima 69 dionica u Hrvatskom telekomu, čija je nominalna cijena 2083 eura, 20 dionica u tvrtki VUSA sa sjedištem u Malvemu u SAD-u, a čija je cijena 1842 eura, 769 dionica u tvrtki Vonovia, čija je nominalna vrijednost 21.678 eura.

Ima i 2613 dionica u londonskom hotelu Park Plaza, čija je vrijednost 3,462.225 eura, a tu je i 15 dionica u tvrtki Peri, čija je vrijednost 183 eura, kao i 100 dionica u tvrtkama Linde PLC i Allianz čije su vrijednosti 39.340 i 26.500 eura.  Kad se sve to zbroji, ispadne da gospodin Račan ima dionice vrijedne 3,553.851 euro. “Ne bih to nazvao trgovanjem dionica. Kupio sam krajem prošle godine nešto dionica, ali da mogu reći da se bavim trgovanjem dionica, ne mogu reći da to radim”, započeo je Račan.

“Nisam znao što da radim s novcem kad sam prodao zemlju, netko mi je rekao: ‘Nemoj kupiti stan, kupi dionice’ i onda sam ušao u to”, rekao je.  Na pitanje je li zaista točan podatak da ima dionice koje su vrijedne više od 3,5 milijuna eura., rekao je:”Krivo je nešto. Moguće je da sam ja nešto krivo ispunio. Kupio sam dionice za 150.000 eura. Moguće je da sam nešto krivo ispunio, prvi sam koji se ne bi bunio da ima 3,5 milijuna eura dionica”, rekao je Račan. 

‘Ne razumijem koliko dionica imam’

“Prepisao sam podatke iz aplikacije, moju poziciju. Ne razumijem sad koliko dionica imam. Ne znam kako da nađem broj dionica, gledam u aplikaciju i ne znam kako da otkrijem koliki je broj dionica. Moram očito praviti ispravku. Svaka burza ima svoj način listanja, dogodila se greška. Ja ću to ispraviti, nisam trgovac dionicama. 3,5 milijuna eura, to je život značajno drugačiji, nema potrebe za radom, svaki rad dalje je stvar volje i želje”,  rekao je.

Povjerenstvo za sukob interesa poručilo je kratko kako Račan ima pravo ispraviti imovinsku karticu jer ju je nedavno predao. Netom prije završetka ovog broja Račan nije podnio ispravak imovinske kartice. Nije Račan jedini saborski zastupnik koji se bavio dionicama, prisjetimo se bivšeg saborskog zastupnika Zvane Brumnića. On je sa suprugom imao imovinu koja je tad bila vrijedna oko 10 milijuna kuna, a najveći dio je bio u portfelju vrijednih dionica, piše 24sata

Brumnić je tada, 2020. godine, kao novopečeni saborski zastupnik iz redova SDP-a, rekao kako na burzu ulaže već 20 godina. “Nisam skupljao nekretnine niti skupe automobile, trošimo kao prosječna obitelj. Sve što zaradim uglavnom sam potrošio na nova ulaganja, a ne na provod”, rekao je. U svom je portfelju imao 16 domaćih tvrtki poput Valamar Rivijere pa do Belja, Luke Ploče, Granolija, Varteksa, Centar banke u stečaju, Lure, Maistre, Slatinske banke… Ukupna tržišna vrijednost dionica bila je oko četiri milijuna kuna.